Közélet

Katonai raktáraknak ütközött leszállás közben egy teherszállító

Katonai-helikopter(960x640)(6).jpg (helikopter, )
Katonai-helikopter(960x640)(6).jpg (helikopter, )

A gépen tartózkodó hatfős legénység és a három kísérő életét vesztette

Katonai raktáraknak ütközött leszállás közben és lezuhant egy An-12-es teherszállító repülőgép, fedélzetén kilenc emberrel a szibériai Irkutszk közelében csütörtökön. A gépen tartózkodó hatfős legénység és a három kísérő életét vesztette – közölte a regionális rendvédelmi erők egyik illetékese az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséggel. A gép csak kisebb károsodást szenvedett.

A repülő Novoszibirszkből tartott az Irkutszk melletti katonai repülőtérre, és leszállás közben a leszállópályától 10 kilométerre két raktárépületnek ütközött, majd lezuhant. Úgy tudni, a támaszponton szolgálatot teljesítők közül senki sem halt meg.

A baleset következtében megrongálódott két raktárépület felső része, amelyekben gépjármű-alkatrészeket tároltak – közölte a védelmi minisztérium szóvivője. A szóvivő szerint a gép becsapódásának helyén nem keletkezett tűz.

A novoszibirszki repülőtér egyik illetékese elmondta, hogy az An-12-es gép repülőgép-alkatrészeket szállított az irkutszki repülőgépgyár számára.

A baleset oka egyelőre ismeretlen.

Az An–12 (NATO kódja: Cub) az Antonov tervezőiroda által kifejlesztett, négy légcsavaros, gázturbinás katonai teherszállító repülőgép. Első típusait még az 1950-es években építették. Az első An-12 1957-ben szállt fel, eredetileg légi-deszant csapatok szállítására használták. Legfeljebb 60 ember vagy 20 tonna teher szállítására alkalmas. 1957 és 1972 között több mint 1200 különböző változatú An-12 készült, többségében a volt Szovjetunió utódállamai használják. Több polgári légitársaság is üzemelteti.

Egy hasonló típusú gép 2011 augusztusában zuhant le tizenegy emberrel a fedélzetén az orosz Távol-Keleten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik