Közélet

Rasszizmus és verekedés az éjszakai buszon

Egy fekete bőrű férfiba kötött bele két részeg utas szombatról vasárnapra virradó éjszaka a 940-es buszon. A buszon szolgálatot teljesítő biztonságiak nem avatkoztak közbe; az eset rendőrségi eljárással végződött – írta olvasónk, Dávid.

Egy most éjszaka történt esetet szeretnék megosztani, az eset a Móricz Zsigmond körtérről 0:03-kor induló 940-es járaton történt. Két erősen ittas férfi felszállásuk után folyamatosan rasszista megjegyzéseket tett egy a buszon utazó fekete bőrű férfira. Tömeg és ebből kifolyólag zaj volt a buszon, mégis mindent jól lehetett hallani, így nem csak én, hanem a biztonsági szolgálat embereinek is hallania kellett mi zajlik hátrébb.

940.jpg

Később egy leszálló utas megjegyzést tett a két rasszista férfinak arra, hogy abba kéne hagyniuk, ekkor az egyikük utána akart menni megverni, de valaki még visszarángatta (nem láttam ki volt, a társa vagy egy másik utas). Körülbelül két megállóval később tettlegességre is sor került (Templom tér megállónál), megtámadták a fekete bőrű férfit, verekedés alakult ki, amibe a fekete férfi védelmében az útitársa is beszállt.

A biztonságiak ezt biztos távolból nézték (mindketten legalább másfélszer akkorák voltak, mint bármelyik verekedő fél), annak ellenére hogy mindent látniuk és hallaniuk kellett. Miután egy utas hátulról előrejött szólni nekik, hogy menjenek hátra, tettek egy bizonytalan lépést, látszott rajtuk, hogy mennyire nem érdekli őket, hogy utasokat vernek (és nem mellesleg a busz ablakai, berendezései is veszélyben voltak).

Ekkor a már kinyitott középső ajtón át kizuhantak a megállóba a verekedők, a biztonságiak még kb. fél percig nézték, hogy mi történik, majd a sofőr bezárta az ajtókat, és a busz továbbhajtott. A biztonságiak, mintha mi sem történt volna, folytatták korábbi beszélgetésüket, eszükbe se jutott volna rendőrt hívni, ezt az egyik utas tette meg.

Engem nagyon megdöbbentett a biztonságiak nemtörődömsége (gyávasága?), és az, hogy bár kb. negyed órán át “benne volt a levegőben”, hogy történni fog valami, úgy tűnt, mintha ők észre se vennék, mi történik alig pár méterrel odébb. Olyan volt, mintha szándékosan még csak nem is beszélnének róla, hogy tenniük kéne valamit, nehogy beléjük kössön két, a lábán megállni alig bíró, részeg utas. Az se zavarta őket, amikor már a kedélyeket csillapítani próbálókat gyalázták.

Remélem a kihívott rendőrök megfelelően intézkedtek, és nem azok fognak bűnhődni az ügy miatt akik csak megvédték magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik