Közélet

Magyarok tömegére les a néma gyilkos

szén-monoxid (szén-monoxid)
szén-monoxid (szén-monoxid)

Tizenhárom ember halt meg az idén, és háromszázszor riasztották a mentőket szén-monoxid miatt. Rengetegen lehetnek veszélyben.

Szerdán egy tizenhárom éves kislány halt meg, mert nem tudták, hogy nem működhet egyszerre a lakásban a vízmelegítő, és a páraelszívó.

A probléma annyi háztartást érinthet, hogy a mentőszolgálat csütörtökön közleményt adott ki, amelyben három dologra hívják fel a figyelmet. Ha elmulasztottuk a kéményt átvizsgáltatni, ha nem vizsgáltattuk be a gázkészüléket, vagy ha nem vásároltunk szénmonoxid-mérőt, akkor veszélyben lehetünk. A szénmonoxid alattomos gáz, szintelen, szagtalan és 250-szer jobban kötődik  a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Ignáth Márk riportja.

 

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Huszárik Kata és családja is majdnem áldozat lett

A színésznőt tavaly látogatta meg az alattomos gyilkos, a zuhanyzás után lett rosszul az egész család, azaz ő, a férje és nyolcéves kisfia. A hányós-fejfájásos tüneteket Huszárik anyai ösztönei értelmezték helyesen – kihívta a mentőket, így menekültek meg. “Amikor mindannyian ugyanazokat a tüneteket észleltük, beindultak az ösztöneim és hívtuk a mentőket. Azóta nem győzöm hangsúlyozni, milyen alattomos dolog ez és mennyire fontos a szénmonoxid-mérő felszerelése” – mondta a színésznő. De vigyázzon, ha szénmonoxidmérőt felszerelni kívánó “szakemberek” próbálnak bejutni önhöz, és előleget kérnek az állítólag kötelező mérőfelszereléshez (persze ilyen kötelezettség egyelőre biztos nincs), hívja a rendőrséget, mert csalókkal áll szemben.

Olvasói sztorik