Közélet

Több mint félmilliárd forintos áfacsalás Szombathelyen

NAV bankszámla ellenőrzés (NAV, APEH, Ellenőrzés, Bankszámla, Adó, Audit)
NAV bankszámla ellenőrzés (NAV, APEH, Ellenőrzés, Bankszámla, Adó, Audit)

A vád szerint a tizenkétfős bűnbanda több mint három éven keresztül működött lebukás nélkül. A klasszikusnak számító "körhintacsalás" módszerével szedték meg magukat.

Az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő, bűnszervezetben elkövetett adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Vas Megyei Főügyészség egy férfi és tizenegy társa ellen, akik a vád szerint klasszikusnak számító “körhintacsalással” több mint 538 millió forintnyi általános forgalmi adót nem fizettek meg – közölte Simon József megyei főügyész csütörtökön.

A vád szerint a vádlottak 2008 júniusa és 2011 novembere között bűnszervezetet működtettek, három magyarországi székhelyű cég könyvelésében színlelt árubeszerzéseket tüntettek fel, ezek áfatartalmát az adóbevallásban kiadási oldalon felszámították, mindezt azért, hogy csökkentsék áfabefizetési kötelezettségüket a tényleges üzleti tevékenységükkel kapcsolatban.

A főügyészség vádirata szerint a bűnszervezet a három érintett társaság színlelt árubeszerzéseinek leplezésére az úgynevezett “klasszikus körhintacsalás” módszerét alkalmazta, vagyis csalárd számlázási láncolatot hozott létre.
Tényleges árumozgás – jelen esetben transzformátorok szállítása – 2008-2009-ben nem történt, csupán a fuvarleveleket állították ki, az ügyleteket úgy dokumentálták. Néhány esetben 2010-2011-ben ténylegesen is történt működésképtelen transzformátorok szállítása a társaságok között, mégpedig azért, hogy ezzel igazolják a színlelt termékértékesítést. Az esetek többségében viszont ekkor is csak a fuvarleveleket állították ki.

Amikor tényleges áruszállítás nem történt, akkor azokat a fuvarozók jellemzően lerakodás nélkül szállították tovább a bűncselekmény  elkövetésében segítséget nyújó társaságok között egészen addig, míg vissza nem kerültek a kiinduló társaságokhoz, ezzel zárva a csalárd számlázási kört.

A transzformátorokért általában banki átutalással fizettek – az adásvétel dokumentálása miatt -, viszont az átutalás után még aznap, az eladó társaságok bankszámlájáról a bankszámla feletti rendelkezésre jogosult vádlott a vételár utáni áfának megfelelő összeget készpénzben felvette, és esetenként közvetítőkön keresztül az elsőrendű vádlotthoz visszajuttatta – közölte a főügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik