Közélet

Hatmillióért öltek embert, életfogytiglant kaptak

börtön (börtön)
börtön (börtön)

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte első fokon a pécsi illegális valutaváltó két gyilkosát a Pécsi Törvényszék - tájékoztatta Hajdu István, a törvényszék szóvivője az MTI-t.

A vádirat szerint az ügyben érintett – egymással rokoni, élettársi, baráti kapcsolatban álló – két férfi és két nő tavaly elhatározta: megszerzi az illegális valutaváltással foglalkozó bosnyák származású férfi kertvárosi otthonában tartott nagy összegű készpénzt.

Tavaly május 28-án a sértettnél takarító és vele intim viszonyban álló fiatalkorú negyedrendű vádlott révén bejutottak a lakásába. Ott a két férfi azért, hogy megtörjék ellenállását, sokkolóval, viperával, kalapáccsal bántalmazták, és késsel többször megszúrták a valutázót.

Több mint hetven sérülés

Az áldozat belehalt sérüléseibe, holttestén később több mint hetven külsérelmi nyomot talált az orvos szakértő. A támadók hatmillió forint értékben készpénzzel, értéktárgyakkal, s egyebek mellett tizenhárom doboz potencianövelő készítménnyel távoztak a helyszínről, de a rendőrök néhány napon belül elfogták őket, s a zsákmány nagy része is előkerült.

Az ügyészség a két férfit és a két nőt – szerepüktől függően – nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablással, továbbá magánlaksértéssel vádolta.

Hajdu István az ítélethirdetés után az MTI-nek elmondta, szerdai döntésével a Pécsi Törvényszék Kovács Attila vezette büntetőtanácsa az első és a másodrendű vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Ők legkorábban, jó magaviseletükért 35, illetve 30 év után szabadulhatnak.

A harmadrendű vádlottat 8 év fegyházbüntetésre ítélte a törvényszék, míg a negyedrendű vádlottnak öt évet kell eltöltenie a fiatalkorúak börtönében. Mindkettőjüket felfegyverkezve elkövetett rablás és magánlaksértés miatt ítélték el. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak ügyvédjei a büntetések enyhítéséért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik