Közélet

Bíróság előtt a gyilkos izsáki rendőrök

bíróság (ítélet)
bíróság (ítélet)

Nem kizárt, hogy az egyenruhásokat végül különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondják ki bűnősnek. Ha így történik, 20 évet is kaphatnak.

Halált okozó testi sértés,  kényszervallatás, jogellenes fogvatartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás, könnyű testi sértés vétsége – ezek miatt nyújtott be vádiratot az ügyészég az áldozatot halálra verő rendőrök – és kollégáik – ellen. A Kecskeméti Törvényszék ugyanakkor nemrégiben közölte,  a halált okozó testi sértés megállapításuk szerint akár különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek is minősülhet. Utóbbi 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Mint ismert, a két egyenruhás – az ügy első- és másodrendű vádlottja –  egy 47 éves hazánkban élő, de román állampolgárságú férfit vert halálra még áprilisban. Az egyenruhások vallatás közben ölték meg a férfit, miután lopás gyanúja miatt előállították. Órákon át, brutális módszerekkel próbálták kikényszeríteni belőle vallomását. Ütötték ököllel, gumibottal, ahol csak érték. Az áldozat életveszélyes tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatörést szenvedett. A zsírszövet olyan mértékig roncsolódott, hogy zsírembólia alakult ki, amely fulladást okozott – ez vezetett a halálához. Az áldozat hozzátartozói milliós kártérítért kaptak.

A történtek után “fejek hulltak”, helyi rendőri vezetőket kültek el. Az ügyészség október elsején jelentette be, vádat emeltek. A két bántalmazó azóta is rács mögött van, ám nem csak ők állnak kedden bíróság elé, kiderült ugyanis, másoknak is részük volt rendőri brutalitásban Izsákon. Összesen négy „majdnem áldozat” kilétére derült fény. Az ügyészség így további két rendőrt vádolt meg, ám ők szabadlábon védekezhetnek.

Az első- és a másodrendű vádlott előzetes letartóztatásban várta a tárgyalást, amely 9 órakor kezdődött a Kecskeméti Törvényszéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik