Közélet
birosag(960x640)(1).jpg (bíróság)

Alkotmányellenes ügyáthelyezés miatt nem született ítélet

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése miatt nem hozott ítéletet, hanem visszautalta az eljárást a Fővárosi Törvényszékre a Zalaegerszegi Törvényszék kedden abban a perben, amely vesztegetéssel gyanúsított fővárosi rendőrök és társaik ellen az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kijelölése alapján folyt Zalaegerszegen.

Korábban a témában:

A február óta a zalai megyeszékhelyen tárgyalt perben ítélethirdetés helyett a törvényszék úgy döntött, az eljárást és az iratokat visszautalja az ügyben illetékességgel és hatáskörrel rendelkező Fővárosi Törvényszéknek.

Az OBH által kijelöléssel Zalaegerszegre került ügyben Gergye Tamás bíró azt mondta: az azóta már nem hatályos jogszabály, amely lehetővé tette az OBH elnökének, hogy egyes ügyeket más bíróságokra helyezzen át, az AB két konkrét ügyben hozott döntése szerint alaptörvénybe és nemzetközi jogszabályba ütközött. A törvényszéknek ezért más lehetősége nem volt az AB-határozat nyomán kialakult sajátos jogi helyzetben, mint hogy visszautalja az ügyet.

A budapesti XV. kerületi rendőrkapitányság több bűnügyi nyomozója, egykori rendőr és egy ügyvéd is a vádlottak között szerepelt a tárgyalássorozaton, amely több millió forintos vesztegetési ügyek miatt indult a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata alapján. A három nyomozót – ketten operatív feladatokat láttak el – hivatalos személy által fontosabb ügyben elkövetett vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, befolyással üzérkedéssel és zsarolással, a további tíz vádlottat pedig hivatali vesztegetésben való közreműködéssel vádolták.

A keddi, eredetileg ítélethirdetésre szánt tárgyaláson a vádlottak jó része nem jelent meg. Egyikük védője még a múlt héten éppen az AB döntése alapján írásban is indítványozta a per felfüggesztését, az elsőrendű vádlott ügyvédje viszont a tárgyaláson arról beszélt, hogy méltánytalan lenne a védencével szemben, ha most mégsem születik ítélet, és az ügyet másutt újból végig kell tárgyalni.

A bíró úgy foglalt állást, hogy az AB két konkrét beadvány miatt határozott ugyan arról, hogy az ügyáthelyezésekről szóló, de azóta hatályát vesztő jogszabály az alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütközik, de további iránymutatást nem adott. Ugyanakkor az ennek nyomán kialakult sajátos jogi helyzetet rendezni kell, s ha a Zalaegerszegi Törvényszék nem az ügy visszautalása mellett dönt, az egész eljárás tisztessége is megkérdőjelezhetővé válik.

Az ügy visszautalása ellen nincs helye fellebbezésnek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.