Közélet

Fertőzésveszély az egri kórházban

kórház (kórház)
kórház (kórház)

Calicivírus okozta fertőzésre utaló jelek miatt látogatási tilalmat rendeltek el az egri Markhot Ferenc több osztályán.

A kardiológiai osztályra és a II-es belgyógyászati részlegre terjed ki a látogatási tilalom, miután néhány betegnél calicivírus okozta fertőzésre utaló jeleket észleltek.

A közlemény szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szakembereivel történt egyezetés után, az esetleges további fertőzések megelőzése érdekében korlátozzák a beteglátogatást, az érintett betegeket pedig elkülönítették.

A kórokozó nagy valószínűséggel kívülről jutott be az intézménybe – írták.

A látogatási tilalom esetleges feloldásáról hétfőn döntenek.

Már a reumatológiát is kiürítették

Korábban már írtunk róla, hogy ideiglenesen kiürítették és fertőtlenítik az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet reumatológiai osztályát, miután az osztályon járványos formában jelentek meg a hányással, hasmenéssel járó vírusos megbetegedések. A vizsgálatok akkor is calicivírus-fertőzésre utaltak.

Mi az a calici vírus?

A calici vírus a téli-tavaszi hónapokra jellemző szezonalitással jelentkezik, mely egészen áprilisig eltarthat. Elsősorban zárt és nagy közösségekben jelentkezik. A vírus igen magas fertőzőképességgel rendelkezik, a már korábban ilyen fertőzésen átesett személyek ismételten is megbetegedhetnek.

A közösségekben a megbetegedési arány meghaladhatja az 50 százalékot is. Igen rövid a lappangási ideje (átlagosan 12-48 óra), a legtöbb esetben enyhe lefolyású, átlagosan időtartama 1-3 nap. Súlyos megbetegedésekben (szív-érrendszeri, cukorbetegség, szélütés, daganatos megbetegedések) szenvedőknél azonban szövődményes lefolyást okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik