Közélet

Megkerült az autista lány

Nem beszél a vele történtekről az a 19 éves lány, aki két napja nem ad életjelet magáról, csak annyit mondott dolgoznia kellett – írja a hvg.hu.

Az anya péntek dél körül jelezte a hvg.hu-nak, hogy lánya, Orsolya hazatért. Az asszony ismerőse szerint „azt mondta az édesanyjának, hogy dolgoznia kellett, azt azonban nem volt hajlandó elmondani, hogy milyen munkát végeztettek vele”.

Orsolya nem csak beszélni nem volt hajlandó, de szakemberhez sem volt hajlandó el menni. Úgy tűnik, hogy fél, de az autista emberekkel való kommunikáció speciális tudást igényel, ezért az anya felvette a kapcsolatot egy autista gyermekekkel foglalkozó alapítvánnyal, ahol segítséget ígértek számukra – tette hozzá a család ismerőse.

A prostitúciótól féltette lányát

Csütörtökön ugyancsak a hvg.hu információi alapján megírtuk, hogy egy édesanyja gondnoksága alá helyezett 19 éves autista lány rossz társaságba keveredett, eltűnt. Édesanyja attól fél, hogy külföldre vitték, és prostitúcióra kényszerítik.

Két napja nem adott életjelet magáról egy 19 éves autista lány Budapesten. Hidvégi Orsolya miatt nem csak azért aggódnak hozzátartozói, mert a lány korlátozott cselekvőképességű, hanem azért is, mert szerintük Orsolya rossz társaságba keveredett. Tartanak attól is, hogy a lányt nehogy külföldre vigyék fogvatartói, hogy ott prostituáltként futtassák.

Drogot adtak neki

December 9-e után először csak telefonon tudott beszélni Orsolyával az édesanyja, Györgyi, két napja viszont már egyáltalán nem tud arról, mi van gyerekével. A lányt az illetékes bíróság tavaly édesanyja gondnoksága alá helyezte, miután a szakértők véleménye alapján megállapította, hogy ügyintézésre, valós érdekeinek helyes felismerésére és képviseletére nem képes, és bonyolultabb élethelyzetek megítélésében támogatásra szorul.

Egy éve Orsi a Keleti pályaudvaron találkozott egy külföldi, de magyarul tudó férfivel. A férfi drogot adott neki és édesanyja szerint szexuálisan kihasználta. A lányt bántalmazták is, amelyből rendőrségi ügy is lett. A bántalmazások nyomára felfigyelt az egyik, autistáknak segítő alapítvány pszichológusa is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik