Közélet

Szemprotézist kapott a megkínzott kisfiú

Hazaengedték a kórházból azt a hatéves kínai kisfiút, akinek a rendőrség gyanúja szerint egyik rokona vájta ki mindkét szemét augusztus végén.

Kuo Pin – becenevén Pin Pin – önfeledten táncolt a tiszteletére rendezett búcsúünnepségen a dél-kínai Sencsenben működő C-MER Dennis Lam Szemklinikán. A kisfiú szemüregébe ültetett szemprotézisek külsejükben és mozgásukban is hasonlítanak a valódi szemekhez, ám nem adják vissza a gyermek látását. Az orvosok azt tervezik, hogy jövő nyáron navigációs szenzorokat ültetnek be a kisfiúnak, hogy egyedül is eligazodjon a számára ismerős helyeken.

Pin Pin édesanyja a távozás napján elmondta, hogy fia ma már képes egyedül felöltözni, fogat mosni és lépcsőt mászni. “Nagyszerűen alkalmazkodik és rendkívül ügyes” – mondta az anyuka, majd köszönetet mondott a szakembereknek. Az észak-kínai Sanhszi tartomány hatóságai segítenek megfelelő iskolát találni a kisfiúnak, aki rendszeres pszichológiai tanácsadásra és vizuális rehabilitációs gyakorlatokra is jár.

Kuo Pint augusztus 24-én találták meg vérben ázva egy mezőn Sanhszi tartományban. A rendőrség gyanúja szerint Pin Pin egyik apai nagybátyjának felesége vájta ki a kisfiú szemét. A hatóságok azonban nem találtak indítékot és a nő nem sokkal az eset után öngyilkosságot követett el. Pin Pin szülei kételkednek a nagynéni bűnösségében.

A kínai közvéleményt élénken foglalkoztató eset ráirányította a figyelmet a gyermekek elleni erőszak ügyére. Eleinte felmerült a szervkereskedelem gyanúja is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik