Közélet

Százakat ölt meg kis híján a néma gyilkos

szen-monoxid-riaszto(3)(960x640).jpg (szén-monoxid jelző)
szen-monoxid-riaszto(3)(960x640).jpg (szén-monoxid jelző)

A katasztrófavédelem adatai szerint ebben ebben az évben 12 halálos áldozata volt a veszélyes és alattomos gáznak.

Szén-monoxid miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit idén már 292 esetben riasztották – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden. Összesen 336-an sérültek meg, míg 172 embert a tűzoltók mentettek meg. Az adatokból az is kiderül, az alattomos gáz 12 embert ölt meg 2013-ban.

Egyszerre több mint hatvanan

Alig néhány napja például, hogy két gyermek került kórházba szénmonoxid-mérgezés gyanújával Budapestről, a XXII. kerületből, míg hónap elején egy egész család került kórházba Mórahalmon, három felnőtt és egy gyermek. November végén, a zalaegerszegi jégcsarnokban pedig egyszerre 62-en lettek rosszul, köztük 38 gyermek. Volt, akinél a normál koncentráció kétszeresét, és akadt, akinél a tizennégyszeresét mérték. Súlyos eset viszont szerencsére nem volt.

Érzékelőt a házba, lakásba

A katasztrófavédelem ismételten arra figyelmeztet, kockázat jelentősen csökkenthető a tüzelő, fűtő és főző berendezések rendszeres karbantartásával, a lakás megfelelő szellőzésének biztosításával, illetve azzal, ha szénmonoxid-érzékelőt telepítünk. Fontos, hogy a készüléket megfelelő módon és helyen szereljök fel, továbbá, hogy megbízható eszközt vásároljunk.

Új szabályok

Ez év október közepe óta hatályos jogszabály szerint egyébként azokban a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban és bentlakásos intézményekben – idősek otthonában, rehabilitációs intézményekben,  szórakozóhelyeken, szállodákban és panziókban – kötelező szénmonoxid-érzékelő használni, ahol a közösségi helyiségében, vagy az azzal egy légtérben lévő helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezés van. Azokat az új építésű épületeket pedig, amelyek nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszereltek, már csak akkor lehet használni, ha ott érzékelő működik.

Az sem mindegy, honnan

December eleje óta jogszabály határozza meg azt is, hogy mely érzékelők jöhetnek szóba. Elfogadhatóak tehát az EU bármely tagállamában és Törökországban gyártott vagy forgalomba hozott, illetve az izlandi, liechtensteini, valamint a norvég gyártású érzékelők.

Akár harmincezer is lehet a bírság

Mint ismert, a jogszabályi előírások teljesülését a kéményseprők vizsgálják a kémények időszakos ellenőrzésekor. Ők ellenőrzi a berendezéseket és azok működését is. Ha hiányosságot vagy szabálytalanságot találnak, azonnal jelzik azt a tűzvédelmi hatóságnak, amely figyelmezteti az ingatlan tulajdonosát és felszólítja, hogy szüntesse meg a szabálytalanságot. Ha ezt nem teszi meg, ötezertől harmincezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik