Közélet

Tankot vezetve ütközött közúton – kétszer

Szerencsére nem más járműveknek ment neki az ötven tonnás harckocsival, bár nem sokon múlt.

A tankot „vezető” 58 éves férfi „csak” a szívrohamot hozta a Csendes-óceán partja mentén haladó országúton haladó autósokra az amerikai Oregon államban, amikor egy brit tankkal teljesen irányíthatatlanul keresztülgurult az úton, egyenesen neki a védőkorlátnak – jelentette az Oregonian. Több autósnak is vészfékeznie kellett, hogy elkerüljék az ütközést.

A férfi egy meredek emelkedőn akart felmenni az ötventonnás Chieftain harckocsival, hogy leszállítsa a brit tankot a tulajnak, de saját bőrén kellett megtapasztalnia, hogy egy tankot nem olyan egyszerű vezetni, mint egy autót.

A tankot egy teherautó szállította el egészen a tulaj házához vezető meredek útig, de a teherautósofőrnek rá kellett döbbennie, hogy szállítmányával nem képes felmenni az emelkedőn, és a tankot az út szélén hagyta. A tulaj gondnoka, Jeffrey Glossop azonban úgy gondolta, a tank simán fel fog menni, hiszen egy tankról van szó. Gyorsan átfutotta a jármű használati utasítását, majd nekivágott ez emelkedőnek.

Fák között állt meg a védőkorlátot áttörő irányíthatatlan tank az ameirkai országútnál
Fotó: Oregon State Police

Útközben azonban az Oregonian beszámolója szerint a tank váltója kiugrott a sebességből, és kora legjobban páncélozott harkocsijának számító jármű irányíthatatlanul visszagurult az országútra, és csak egy védőkorlát állította meg. Glossoppot ez nem tántorította el. Újra nekivágott az emelkedőnek, de másodszorra sem járt sikerrel. Visszacsúszott, egy másik helyen áttörte a korlátot, becsúszott egy meredélybe és fáknak csapódva állt csak meg.

A férfi ellen veszélyes vezetés és vandalizmus vádjával indítottak eljárást. A helyi közlekedésügyi hatóság elmondása szerint a védőkorlátban 1500 dolláros kár keletkezett.

A tank sértetlen maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik