Közélet

Leginkább az épületeket tépte meg a vihar

szélvihar budapesten, autóra dőlt fa, kidőlt fa (kidőlt fa)
szélvihar budapesten, autóra dőlt fa, kidőlt fa (kidőlt fa)

A viharos szél miatt szombat reggelig országszerte mintegy száz esethez riasztották a katasztrófavédelem egységeit.

A legtöbb esetük az északnyugati megyékben, valamint a fővárosban és az agglomerációban volt. A viharos szél jellemzően épületkárokat okozott. Emellett a leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémákat. Ezekkel összefüggésben előfordultak kisebb áramkimaradások is – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton.


Fotó: MTI/Lakatos Péter

Alacsony hótorlaszok lehetnek

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre másodfokú, hófúvás miatt pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton a viharos szél miatt. A veszélyjelzés szerint ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, és Veszprém megye területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken is előfordulhatnak óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések.

110 km/h-s szél is lehetett

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: heves hózivatar és az óránkénti 110 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordultak szombat hajnalban. Helyenként több mint 5 centiméter hó hullott.

Szombaton napközben még többfelé várható viharos szél, az előrejelzés szerint késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik