Közélet

Megkínoztak egy ügyészt egy budapesti börtönben

börtönőr (börtönőr)
börtönőr (börtönőr)

A férfit két alkalommal is agyba-főbe verték. Az egyik támadó azt mondta, azért kell meglakolnia, mert őt is egy ügyész juttatta rácsok mögé.

Évekre börtönbe zárták azt a négy férfit, akik a vád szerint 2010 szeptemberében megtámadták és bántalmazták egyik rabtársukat, egy volt ügyészt – tájékoztatott a Fővárosi Törvényszék pénteken. A társaságot egyebek mellett rablásban, aljas indokkal elkövetett testi sértésben és kifosztásban találták bűnösnek. Több cinkosuk is volt, ám kilétükre az eljárás alatt nem derült fény.

Rossz embert ütöttek

Az első támadás a Kozma utcai IMEI orvosi várójában történt, az elsőrendű vádlott megverte és elvette a férfi értékeit.Társait azóta sem tudták azonosítani.

Egy másik alkalommal a másodrendű vádlott akarta mindenáron megverni az egykori ügyészt, azzal állt elő a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai szállítási körletében, hogy átmegy egy másik zárkába, hogy ellássa a férfi baját. Többen vele tartottak.

A csapat először „célpontot” tévesztett. A másodrendű vádlott egy bottal járó férfit kezdett ütlegelni, életkorából és megjelenéséből ugyanis arra következtetett,  ő lehet az, akit keres. Cinkosai mindezt végignézték, sőt, körbeállták őket megakadályozva ezzel, hogy a földön fekvő ember segítséget hívhasson.

A volt ügyész lépett közbe, elmondta, hogy „rossz embert” püföl, valójában őt keresi, úgyhogy hagyjá békén a férfit.

“Több ezer embert juttattál börtönbe”

A másodrendű vádlott ekkor felé fordult és innentől kezdve őt szidalmazta. Azt üvöltötte, hogy több ezer embert ítélt el ártatlanul, őt is egy ügyész juttatta börtönbe, pedig nem tett semmit. Ütötte, ahol érte, olyan erősen, ahogy csak tudta. A bíróság tájékoztatása szerint a férfi kínozta áldozatát.

A cellatársak most is azt tették, amit percekkel korábban, elállták a bántalmazott férfi útját. Végül azért engedték el, mert megijedtek attól, hogy rosszul lett. Féltek, hogy lebuknak, ezért a másodrendű vádlott azt mondta neki, nem bántja többet, csak kínálja meg cserébe cigarettával.

Mindenét széthordták

A megfélemlített férfi az összes cigarettáját átadta, eközben az addig „sorfalat” álló rabok mindenét széthordták: konzerveket, szappant, testápolót, borotvahabot és még a ceruzaelemeit is.

A másodrendű vádlott búcsúzóul odabökte, ha panaszt mer tenni, megtalálja, mert kiépített kapcsolatrendszere van a börtönben.

Feltételesen sem

A bíróság tájékoztatása szerint bár az egykori ügyész könnyű sérülésekkel „megúszta”, a támadók ennél komolyabb sebeket akartak okozni neki.

A törvényszék az elsőrendű- és másodrendű vádlottat fejenként 8 év 6 hónap, a harmadrendű vádlottat 2év 6 hónap, a negyedrendű vádlottat pedig 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte. Mindannyian többszörös visszaesők, ezért a bíróság úgy döntött, egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra. A döntés jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik