Közélet

Enyhébb büntetést kapott a hátizsákos fojtogató

bíróság (bíróság, ítélet)
bíróság (bíróság, ítélet)

A féltékeny férfi a vasúti sínek mellett fojtotta meg gyermeke anyját, miután szeretkeztek.

Huszonöt év múlva feltételesen szabadulhat az a férfi, aki tavaly ősszel megölte volt élettársát Mohácson. A Pécsi Ítélőtábla határozata nem jogerős.

Kiderítette, hol lakik

A most 41 éves férfi és későbbi áldozata 2007-ben ismerkedett meg, közös fiúgyermekük született, ám a szülők viszonya megromlott, a férfi többször próbált békülni, helyrehozni a kapcsolatot, de nem sikerült.

A gyilkos tavaly, szeptember elején megtudta hol lakik egykori párja, és elment hozzá. A nő ekkor már új párkapcsolatban élt. A fiukról beszélgettek, amikor a férfi minden előzmény nélkül ököllel arcon vágta gyermeke anyját. Ennek ellenére később rá tudta venni, hogy együtt menjenek el ruhát venni csemetéjüknek.

Lefeküdt vele, majd megölte

A volt élettársak a sínek mentén haladva egy erdős területen úgy döntöttek, hogy szeretkeznek. A férfi nem tudott beletörődni, hogy a nő nem akar vele élni, ezért az aktus után a hátizsákja zsinórjával megfojtotta.

A gyilkos ezután a nő bankkártyájával a bátaszéki postán 20 ezer forintot vett fel, a történteket pedig elmondta telefonon a siklósi gyámhivatalnál dolgozó ismerősének, aki értesítette a rendőrséget. Elfogása előtt a férfi egy nagyharsányi ház szekrényében próbált elrejtőzni.

Többszörös visszaeső

A Pécsi Ítélőtábla Makai Lajos vezette büntető tanácsa – csak úgy, mint korábban a Pécsi Törvényszék – bűnösnek találta az emberölésben, felmentette ugyanakkor a készpénzt helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés vádja alól, mivel bizonyítottnak látta, hogy a férfi nem vette el a nő bankkártyáját, azt az áldozat maga adta oda neki.

Mivel az erőszakos, többszörös visszaeső vádlottal szemben az elkövetéskor hatályos büntető törvénykönyv nem teszi lehetővé a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását, a másodfokú bíróság 25 évben határozta meg a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját.

Az ügyész nem nyugszik bele

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, be akarja bizonyítani,  a férfi igenis elvette áldozata bankkártyáját. Azért harcol, hogy  bűnösnek mondják ki készpénzt helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés vádjában is.

Az ügyben a Kúria hoz jogerős döntést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik