Közélet

Dohányzásra kijelölt busz

Nyilván menőnek érezte magát az a seggrészeg srác, aki a napokban dohányzónak nézett egy 98-as buszt. Senki nem szólt rá, a buszvezető sem. Olvasónk, Dóra mindeközben azért imádkozott, hogy ne kössenek belé.

16 éves tanuló vagyok, már hat éve biztos hogy rendszeresen utazom BKV-val, bár még csak két éve ülök napi szinten a buszon, és általában későn érek haza, de ilyet még soha nem tapasztaltam. Múlt hét szombaton (23-án) a 98-as buszra felszállt körülbelül 6 fiatal, abból kettő fiú, a többi lány. A két srác eléggé ittas volt.

Amúgy rajtuk kívül öten utaztunk a buszon, és már háromnegyed tíz körül járt az idő, ekkor néztem, hogy elől felszállnak jó sokan.

98_wiki.JPGFotó: Wikipedia/Maximix90

Eleinte meghúzták magukat, aztán hallottam, hogy kiabálni kezdtek. Fülhallgató volt a fülemben és még úgy is hallottam. Aztán a két gyerek hátrajött és fél percen belül, füstös szagot éreztem magam mellett, de nem akartam odanézni, mert tudtam, hogy mindkettő részeg, nem akartam, hogy belém kössön bármelyik is. Odanéztem a lehető legnagyobb óvatossággal, és megláttam hogy a részegebbik rágyújtott a busz hátuljában.

Semmi ablak nem volt kinyitva, hiszen november van és nem az utcára fűt a busz sem, én pedig ott ültem és igyekeztem levegőhöz jutni, ugya is szabályosan állt a füst. Közben az egyik srác leült velem szemben, én pedig már majdnem az életemért imádkoztam, meg hogy ne kössenek belém. (Mint már mondtam, 16 éves vagyok, ráadásul lány, de még azokba is bele szoktak kötni…)

Öt percig folyamatosan üvöltöztek mellettem hátul, de senki nem mert rájuk szólni (ez valahol érthető is), aztán a Városközpontnál leszálltak. A füstöt vágni lehetett volna, a kiabálást bedugott füllel is lehetett hallani. Nem tudom, lehet hogy ilyen más buszon is történik, de ez nekem kicsit sok volt aznap estére. A kérdésem az alábbi lenne: a buszvezető vagy az utas mit tehet ilyen esetben, ha hallja, hogy eszüket vesztve üvöltöznek hátul?

Frissítés:

A bejegyzésben leírtakra a BKV Zrt. az alábbi tájékoztatást adta:

Az érvényes utazási jogosultsággal rendelkezők részére lehetővé kell tennünk, hogy utazási igényük esetén felszálljanak járműveinkre, amelyeken természetesen tilos a dohányzás. A blog bejegyzésben leírt helyszín és időpont alapján szóba jöhető autóbuszvezetőket meghallgattuk, rendkívüli esetre egyikőjük sem emlékezett, és utasoktól sem kaptak jelzést erre vonatkozólag.

A 98-as járaton első ajtós felszállási rend van érvényben, ezért járművezetőnk a felszálló fiatalok utazási jogosultságát ellenőrizte, és nem tapasztalt az utazásból való kizárásra utaló viselkedést.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a zárt vezetőfülke és az mögötte elhelyezkedő motor hangja tompítja az utastérben keletkező zajokat, ezért azok a járművezető számára nem keltenek oly mértékű zavaró hatást, mint a szomszédos üléseken tartózkodóknak. Ennek következtében feltételezhető, hogy kollégánk nem figyelt fel a fiatalok hangoskodására, a dohányzást pedig nem érzékelhette, hiszen – a leírtak szerint – a jármű hátsó részében történt – a hátul keletkező dohányfüst csak jóval később, vagy egyáltalán nem érzékelhető a buszvezetők számára.

A blog bejegyzésben szereplő szituáció esetén a legjobb megoldás, ha utasaink a járművezetőtől kérnek segítséget, hiszen neki lehetősége van gyorsan értesíteni a hatóságot a FUTÁR rendszeren keresztül. Mindeközben a busz tovább közlekedik, így a renitens magatartást tanúsítók csupán annyit érzékelnek, hogy néhány megállóval később már a rendőrök várják a járművet. Így a többi utas számára is biztosítjuk a tovább utazás lehetőségét. Természetesen ez csak akkor lehet megoldás, ha nem történik fizikai bántalmazás vagy kontaktus a járművön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik