Közélet

Három évnél kevesebbel is megúszhatja Rezesova

Rezesova (rezesova, )
Rezesova (rezesova, )

Eva Rezesova nem sírt az ítélet hallatán, merev arccal hallgatta a döntést. A bírónő szerint nem sokkal a tragédia előtt egy pihenőnél megivott egy deci vodkát.

Hat év fogházbüntetésre ítélte első fokon a Gödöllői Járásbíróság a szlovák milliomosnőt több ember halálát okozó ittas járművezetés miatt – jelentette a Hír24 helyszíni tudósítója. Ezenfelül két évre eltiltotta a járművezetéstől és öt és fél millió forint bűnügyi bírság megfizetésére kötelezte. Közúti veszélyeztetés alól ugyanakkor felmentették, mondván, nem bizonyítható, hogy üldözte a másik a kocsit. Eva Rezesova tárgyalása hatalmas sajtóérdeklődés közepette kezdődött fél 9-kor, az elsőfokú ítélet szinte pillanatok alatt megszületett.

Nézze meg, hogyan ítélték el Rezesovát, aztán olvasson tovább:

Meg tudta fizetni

A vádlott az ítélet hallatán nem sírt, merev arccal hallgatta a döntést.

Az áldozatok hozzátartozói sem borultak ki látszólag, ám egyikük a szünetben újságírók előtt azt nyilatkozta, Rezesova csak annak köszönheti az enyhe ítéletet, hogy meg tudta fizetni a legdrágább szakértőket. Egy másik rokon ugyanakkor azt mondta, ezt a családot Szlovákiában soha nem ítélték el semmiért, itt legalább egyiküknek vállalnia kellett a felelősséget. A helyszínen egyébként körülbelül 50-60 újsáíró tartózkodik.

Egy deci vodka előtte, közben semmi

A bírónő indoklásában elmondta, a baleset okozója nem sokkal a tragédia előtt megivott egy deciliter vodkát az egyik pihenőnél, ám azt is kijelentette: vezetés közben nem fogyasztott alkoholt. Legalább 165 kilométer per órával száguldott, az ütközést már nem tudta volna elkerülni akkor sem, ha 130 kilométer per órával halad. Az indoklásban elhangzott az is, hogy áldozatai későn – és körülbelül 100 kilométer per órával – “jöttek ki” egy másik jármű takarásából.

Rosszkor, rosszul levett minták

A szünet után a bírónő azzal folytatta, a rosszkor és rosszul levett vér- és vizeletminták miatt nem lehet egyértelműen cáfolni a vádlotti vallomásban szereplő, italfogyasztással kapcsolatos állításokat.

Ugyanakkor életszerűtlennek nevezte, hogy a vádlott a napi adag 20-25 szeresét vette volna be abból a szerből, amit állítólag köhögés miatt szedett. Ráadásul a nőt vizsgáló orvos szerint az asszony nem volt beteg, nem köhögött. A bírónő szerint az is gyengíti Rezesova állításait, hogy csak azután vallott erről, hogy tudta, mekkora  alkoholmennyiség elfogyasztása miatt akarják elszámoltatni.

Hibáztak

Kiderült az is, a helyszínen tett nyilatkozatát azért nem tudták figyelembe venni az eljárás alatt, mert a rendőrök nem ismertették a jogait. Vallomásában egyébként csakaz ellene felhozott bizonyítékokra reagált.

Négy év után feltételesen

Eva Rezesova feltételesen négy év múlva bocsátható szabadlábra, ebbe beleszámít az az idő is, amit előzetesben töltött. Tehát jó magaviselettel nagyjából két és fél – három év múlva szabad lehet.

Idén júliusban – tehát jóval a baleset után – a Büntető törvénykönyv jelentős “kozmetikázáson” esett át, ha a tragédia az új büntető kódex hatálybalépése után történik, a vádlott szigorúbb büntetést kap.

Négy ember

A végzetes baleset több mint egy éve, augusztus 21-én hajnalban történt az M3-as autópályán. Az ittas nő egy kocsinak ütközött,  hátulról szaladt bele a járműbe, amely így nekicsapódott a szalagkorlátnak. Az autó kigyulladt, benne négy utasával. Hárman bennégtek a kocsiban, negyedik társukért küzdöttek az orvosok, de két nappal később ő is meghalt a kórházban.

A perbeszédek kedden hangzottak el, az ügyész akkor azt mondta, legalább tíz évre börtönben látná a tragédia okozóját:

Olvasói sztorik