Közélet

Vége a bombaparának!

bomba 2 (bomba 2)
bomba 2 (bomba 2)

A gyújtószerkezet kiszerelésével hatástalanították az Orczy parkban talált II. világháborús gránátot a tűzszerészek csütörtök késő este. Minden korlátozást feloldottak - közölte Németh Zsohár Agnieszka, a honvédség kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Közlése szerint a szakemberek a 116 kilogrammos 203 milliméteres második világháborús szovjet betonromboló gránát gyújtószerkezetét a helyszínen semmisítették meg, ezt követően a robbanótestet elszállították a központi gyűjtőhelyre. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a 24-es villamos és a 3-as metró ismét teljes vonalán közlekedik, a rendőrség pedig megnyitotta a járműforgalom előtt az Üllői út, a Haller utca és az Orczy út lezárt szakaszát.

A tűzszerészek este kezdték el a több mint 100 kilogrammos betonromboló gránát hatástalanítását. Németh-Zsohár Agnieszka, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje akkor elmondta: a robbanótestben benne van a gyújtószerkezet, így először azt kell megtisztítani.

A 116 kilogramm összsúlyú, 203 milliméteres második világháborús szovjet betonromboló gránátot csütörtök délután találták meg a fővárosi Orczy park mellett, egy építkezés közben. A gránátban körülbelül 25 kilogrammnyi robbanóanyag  volt.

Az MTI tudósítója szerint alapvetően nyugodt volt az intézkedés idején a hangulat a fővárosi Orczy park környékén. A helyszínt a rendőrség és a katasztrófavédelem felügyelte.


Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Ez történt:

A bomba felfedezése után kiürítették az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Üllői úthoz közeli főépületét és az égésplasztika egységet a gránát miatt. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet közleménye szerint az érintett 23 beteget kórházon belül, a sebészeten és a belgyógyászati osztályon helyezték el. A közelben lévő Heim Pál Gyermekkórház Üllői úti bejáratát szintén lezárták.

A rendőrség lezárta az Üllői utat a Korányi Sándor utca és a Vágóhíd utca között, az Orczy utat az Elnök utcától a Nagyvárad térig, valamint a Haller utcát a Nagyvárad tértől a Tűzoltó utcáig, A BKV pedig leállította a 24-es villamos és a 3-as metró közlekedését egy szakaszon.

Jelentős torlódás alakult ki több, dél-pestről a belváros felé tartó főközlekedési úton csütörtök este. A BKK szerint többszörösére nőtt az utazási idő, és jelentős dugók alakultak ki a Rákóczi híd-Könyves Kálmán körút útvonalon, a Haller utcában, az Orczy úton és az Üllői úton.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A bomba környékét 300 méteres sugarú körben ürítették ki. A kiürítés a kórházi épületek mellett érintette a Semmelweis Egyetem elméleti tömbjét, valamint 500 lakást, ahonnan az előzetes becslések alapján nagyjából ezer embert kellett kiköltöztetni.

A lakókat átmenetileg a Telepi Károly utcai általános iskola és gimnázium, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központ épületében fogadták. A kiürítés ferencvárosi lakókat érintett, a Józsefvárosban senkinek nem kellett elhagynia otthonát.

A bomba miatt csütörtök délután kiürítették a Bárka Színház épületét is. Az estére tervezett Álarcosbál című előadás elmaradt.

Ekkora az ereje

Itt épp a szingapúri hadsereg semmisít meg egy 100 kilós, II. világháborús bombát:

Olvasói sztorik