Közélet

Rossz címre küldte a diszpécser a mentőt, meghalt a beteg

A mentőautó így csak 15 perc alatt ért oda a szívrohamot kapott férfihoz, a Floridában elvárt pár perc helyett.

„Jön bárki is?” Ezt kérdezte hallhatóan idegesen a diszpécsertől a floridai Ormond Beach egyik sportpályáján összeesett 58 éves férfi barátja, miután már négy hosszú perc telt el a segélyhívás megkezdése óta, és a mentőautó még mindig nem érkezett meg. A munkába még csak betanuló diszpécser ekkor még megnyugtatta, hogy „igen, úton vannak”, de újabb öt perc múlva már nyilvánvalóvá vált számára, hogy nagyot hibázott: rossz címre küldte ki a mentőket, akik nem találták az áldozatot a nekik megadott helyen – jelentette a Click Orlando.

Mint kiderült, a segélyhívást tevő férfi hiába mondta egyértelműen helyesen, hogy melyik két utca sarkánál van a sportpálya, ahova küldeni kellett volna a mentőt, a pálya nevét már rosszul mondta, és a diszpécsertanonc a név alapján kereste meg a címet, és oda küldte ki a mentőket, nem pedig a megadott két utcához. Így a mentőautó csak 15 perc alatt ért ki a szívrohamot kapott férfihez, aki addigra már meghalt, barátai hiába próbálkoztak életben tartásával, a diszpécser által adott instrukciókat követve.

A 911-es segélyhívó diszpécserközpontja a hívás idején
Fotó: Local6

Az esetben indított belső vizsgálat megállapította, hogy tanoncot betanító diszpécser – akinek felügyelnie kellett volna a fiatalember munkáját – a segélyhívás idején a mobilját nézegette, és SMS-ezett, valamint a kollégáival beszélgetett, és nem arra figyelt, hogy mit csinál a mellette ülő tanonca, és így nem vette észre tévedését. Ez látható a helyi Local 6 televízió által megszerzett biztonsági kamerás felvételen is, amelyen a diszpécserközpontban történteket lehet látni a segélyhívás idején.

A Shauna Justice nevű nőt –aki elismerte, hogy hibázott az eset idején – öt napra felfüggesztették a munkavégzés alól, míg a tanonc írásbeli megrovásban részesült. Azt nem lehet tudni, hogy a szívrohamot kapott férfi életben maradt volna-e, ha a mentő időben, azaz pár perc alatt kiérkezik.

Shauna Justice-t egyébként a rendőrség őrizetbe vette pénteken, de nem a még szeptember negyedikén történt eset miatt, hanem azért, mert a házánál pisztolyt fogott a helyi WESH 2 televízió riporterére, aki azért kopogott be hozzá, hogy interjút készítsen vele az esetről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik