Közélet

Örökre börtönben a brutális kemencés gyilkosok

bortonracs(210x140)(2).jpg (börtönrács, )
bortonracs(210x140)(2).jpg (börtönrács, )

A páros két embert ölt meg. A másodrendű vádlott - egy mindössze 20 éves fiú - húsz évet kapott, őt a fiatalkorúak börtönébe viszik.

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték szerdán az  “öcsödi darabolós gyilkosként”, “öcsödi kemencés gyilkosként” elhíresült férfi. A vádlott fiatal cinkosának segítségével két embert, köztük egy 17 éves kamaszt ölt meg 2010-ben, és kis híján végeztek egy lánnyal is.

Bűnhegyek

Elsőfokon eljáró bíróság az  elsőrendű vádlottat emberölés, társtettesként elkövetett emberölés előkészülete, kétrendbeli társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértése, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak, kiskorú veszélyeztetése, folytatólagosan elkövetett tiltott pornográf felvétellel visszaélés és szemérem elleni erőszak miatt mondta ki bűnősnek. Fiatal társa is hosszú bűnlajstrommal “büszkélkedhet”, őt társtettesként elkövetett emberölés, társtettesként elkövetett emberölés előkészülete, kétrendbeli társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértése, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak, folytatólagosan elkövetett erőszakos közösülés és kifosztás ítélték el.

A Debreceni Ítélőtábla szerdán csak részben módosította a vádlottak cselekményeinek minősítését. Az ítélőtábla álláspontja szerint az elsőfokú bíróság magas színvonalú, részletes bizonyítást folytatott le és a megállapított tényállás is alapos volt.

Partnereket szerzett a kamasznak

A bíróság  vádlottak régóta ismerték egymást, mindketten Öcsödön éltek. A fiú tudott arról, hogy társa interneten különböző homoszexuális portálokon ismerkedik férfiakkal és már 2007 nyarától  szexuális kapcsolatot is létesített egyikükkel. Következő év telétől a vádlottak összeköltözötek, ezután rendszeressé váltak köztük az együttlétek.

Az elsőrendű vádlott több homoszexuális ismerősének “ajánlotta” a fiút, aki egy idő után már önállóan is kezdeményezett kapcsolatokat. A bíróság szerint az idősebb férfi veszélyeztette az akkor még kamaszkorban lévő vádlott erkölcsi fejlődését, és – ahogy fogalmaznak – a korábbitól eltérő életvitel folytatására rászoktatta, több pernert is szerzett neki. 

Benyugtatózták, leitatták

Közben az elsőrendű vádlott és alkalmi partnere között egyre gyakrabban pattant ki vita, elsősorban azért, mert utóbbi férfi gyakran vitte az akkor még mindössze 17 éves fiút az éjszakába. A veszekedések tettlegességig fajultak, a későbbi áldozat többször megverte későbbi gyilkosát.

Ez a fiúnak sem tetszett, ezért az elsőrendű vádlottal 2010 májusában elhatározták, megölik a férfit, vagy ahogy ők mondták, „elslinkelik”, majd a kemencében elégetik, a hamvakat  oedig a Kőrösbe dobják.

Még abban a hónapban, egy eskövőre készülve a páros kávéval kínálta áldozatát, a cukorba nyugtatót kevertek majd a fiú otthonába vitték, és pálinkával itatták, hogy később ne legyen képes védekezni. A házban nejlonzacskót húztak a fejére és addig rajta tartották, míg meg nem fulladt.  Ezután a holtteset betették a kemence tűzterébe és nappal később azt 300-500 fokon elégették. A maradványokat az elsőrendű vádlott a Kőrös folyóba dobta.

Napokon át, megkötözve, meggyalázva

A másik gyilkosság hónapokkal később, 2010 októberében történt. A 17 éves gyilkos a szarvasi autóbusz pályaudvaron hívta meg magukhoz ugyancsak 17 esztendős áldozatát,  aki az iskolából ment volna haza Kunszentmártonra. A tinédzser elfogadta a invitálást, együtt Öcsödre utaztak. A lakásban az elsőrendű vádlott közölte az áldozattal, hogy tetszik neki, és szexuális kapcsolatot akar létesíteni vele.  A fiút a földre teperték, a kezét műanyag madzaggal összekötötték egy ágybetétre fektették, lábait szétfeszítették. 3-4 napig tartották így kikötözve.

Ezalatt az elsőrendű vádlott többször gátlástalanul megerőszakolta a kunszentmártoni kamaszt.  Majd amikor „ráunt” elhatározta, hogy őt is megölik, hiszen már túl sokat tud. Az összekötözött fiút a férfi egy nagyméretű késsel ölte meg. A fiatal holtteste nem fért bele a kemencébe, ezért feldarabolták, hogy el tudják égetni.

Árammal kínozta

2010 decemberében egy lányt is elcsaltak magukhoz, azzal az indokkal, hogy pultosként segítsen a helyi sörözőben. Őt is kikötözték, mint előző áldozatukat és többször megerőszakolták mindketten. A kamasz ráadásul egy elektromos gázgyújtóval majdelektromos árammal kínozta a fiatalt. A lánynak végül sikerült megszöknie, elrágta a kezén lévő zsinórt  és kimászott a fürdőszoba ablakán.

A lány az utcán kért segítséget és értesítette a rendőrséget. Beszélt a nyomozónak a páros korábbi rémtetteiről is, mivel a fiú beszélt neki a második gyilkosságról.

Elvetemült és gátlástalan

A Debrecnei Ítélőtábla szerint a vádlottak a társadalomra nézve olyan mértékben veszélyes személyiségek, olyan fajta elvetemültség és gátlástalanság jellemzi őket, amely indokolja a jelenlegi magyar büntetőjog legsúlyosabb büntetésének alkalmazását az elsőrendű vádlott esetében.A másodrendű vádlott pedig kora ellenére olyan súlyos bűncselekményt követett el, amely indokolja a fiatalkorúakra vonatkozó lehető legsúlyosabb büntetés kiszabását.
Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik