Közélet

Zajongásért akár hét év börtönt is kaphat egy zongorista

zongora (zongora, )
zongora (zongora, )

Szomszédja jelentette fel, mert az állandó gyakorlás pszichés sérüléseket okozott neki.

Szorgalma miatt áll bíróság előtt egy fiatal lány szüleivel együtt az észak-spanyolországi Girona városban. Laia M. profi zongoristát a szomszédja jelentette fel, mert állítása szerint 2003 és 2007 között a lány heti öt napon át, napi nyolc órát gyakorolt, ami neki pszichés sérüléseket okozott, s végül el is kellett költöznie a lakásából – írja az El País című lap tudósítására hivatkozva a The Local.

A zongoraszó olyan súlyos, éveken át tartó stresszt okozott, hogy az állandó szorongástól néha a karját sem bírja mozdítani – mondja az ügyészség Sonia B.-ről, a feljelentő szomszédról. Ha a bíró neki ad majd igazat, a Laia és szülei akár 6 év börtönbüntetést is kaphatnak, egészségre ártalmas akusztikai környezetszennyezésért, illetve még másfél évet a pszichikai tünetek előidézéséért.

A bíróság épülete Gironaban (forrás: Google Street View)

 

A család ügyvédei abszurdnak tartják a vádakat. Szerintük, bár Laia valóban sokat gyakorolt, heti 40 órát azért sosem. Ráadásul az első panaszra hangszigetelték a szobát, melyben a zongora áll, illetve magát a hangszert is próbálták halkítani, Laia pedig, amikor csak tehette, máshol gyakorolt. Laia és szülei egyszerűen nem hiszik el, hogy bármilyen büntetést kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik