Közélet

Magyar nőknek szervezett házasságot a szerb bűnöző

esküvő (esküvő, )
esküvő (esküvő, )

Az újdonsült asszonyok és férjeik az esküvőn találkoztak először, és a nyelvi nehézségek miatt beszélni sem tudtak egymással. A rendőrség jelenleg csaknem száz házasságkötést vizsgál.

Az embercsempészésre szakosodott szervezet feje idén március óta hozott össze érdekházasságokat, szerb férfiakat, akik így legálisan beutazhattak az Európai Unió területére, és nőket, akik némi „hozományért” hajlandóak voltak férjhez menni.

Szervezők, arák buktak le

A szerb gyanúsított közvetítőket bízott meg a szervezéssel, az ő dolguk volt, hogy felkeressék a menyasszonyokat,  egyeztessenek velük az esküvő körülményeiről és az ezért járó összegekről. A magyar arák először az esküvőn találkoztak vőlegényeikkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak.

Miután lezavarták a házasságkötéseket, a feleségeket Németországba vitték, hogy az illetékes hatóságoknál legalizálják férjeik ott tartózkodását.

A nyomozók nemrégiben – összehangolt akcióban – csaptak le a banda tagjaira. Elfogtak és embercsempészés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki egy 22 éves kisszállási lányt, illetve egy 31 éves tompai nőt, pontosabban két álfeleséget. Mindketten márciusban kötöttek házasságot a szerbiai Szabadkán két idegen férfival. Ők szabadlábon védekezhetnek.

Elkapták továbbá az álházasságok szervezőjét, az 56 éves szerb állampolgárt, illetve egyik magyarországi szervezőjét, egy 22 éves lányt. Őket embercsempészés miatt vették őrizetbe, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Ugyancsak gyanúsítottként hallgattak ki egy 32 éves kisszállási férfit is, akinek az volt a feladata, hogy fuvarozza a vőlegényeket és a menyasszonyokat.

Két nappal később embercsempészés gyanúja miatt szintén gyanúsítottként hallgatták ki a szerb „főszervező” élettársát is, egy 38 éves szerb nőt. Az asszony a rendőrség szerint a házasságkötések előkészítésében, a szükséges iratok beszerzésében és az esküvők szervezésében segített. Még ugyanezen a napon horogra akadt két másik szervező is, egy 46 és egy 27 éves magyar nő. A három nő esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

Még nincs vége

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság jelenleg csaknem száz házasságkötést vizsgál, amelyeknél – ha bűncselekmény gyanúja merül fel – további gyanúsítások várhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik