Közélet

Tbc-s halottat lophattak meg a cinkotai temetőben

temeto(960x640)(4).jpg (temető, )
temeto(960x640)(4).jpg (temető, )

Több sírt is feltörtek, az ékszereiktől megfosztott halottak között fertőzött is lehetett.

A cinkotai temetőban lévő kriptát mindenszentek előtt törték fel – írja a hvg.hu. A lap úgy tudja, a tolvajok leszedték az ékszereket a halottakról. A szemlében a katasztrófavédelem is részt vett. Erre valószínűleg azért volt szükség, mert a hatóság által értesített családtagok azt a tájékoztatást adták, hogy a halottak egyike tbc-fertőzött lehetett.

Nincs gyanúsított

A rendőrség rongálás és más bűncselekmények miatt indított nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes.

A katasztrófavédelem emberei méréseket végeztek a helyszínen, a műszerek semmilyen veszélyes anyag jelenlétét nem mutatták ki a levegőben. Csollák Mária a Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató-helyettese szerint a tbc-fertőzés esélye nagyon kicsi, ahhoz sok feltételnek kellene együtt állnia, hogy a kórokozó bejusson a szervezetbe.

TBC – az alattomos gyilkos

A TBC-baktérium igen ellenálló, így az eltemetett emberi maradványokban is könnyen életben maradhat. A fertőzés első szakaszában nem okoz semmi tünetet, ez az elsődleges TBC, amikor a még nem megfertőzött ember tüdejében alkot gócokat a baktérium. Ezeket tüdőszűrésen lehet csak kimutatni – ezért is számít ma szabálysértésnek, ha valaki nem megy el tüdőszűrésre, hisz rejtve maradhat az esetleges fertőzése, és továbbadhatja a kórt a többieknek (cseppfertőzéssel, konkrétan leköhögéssel terjed a betegség). A második fázisban azok a baktériumok aktiválódnak, amelyek nem pusztultak el a fertőzés első szakaszában (mármint a test védekezése folytán). Ilyenkor már vannak tünetek, sőt a baktériumok megbetegíthetnek a tüdőn kívül más szerveket is. A kezeletlen betegben kialakuló súlyos betegség (magas lázzal, tewstsúlyvesztéssel, nehézlégzéssel) akár halálhoz is vezethet.

A betegeket tüdőosztályon gyógyítják gyógyszeres kezeléssel, de szükség esetén sebészeti beavatkozás is elképzelhető.

Újabb fejlemény a multirezisztens TBC-baktériumok megjelenése, ezek ellenállóak a gyógyszeres kezelés több összetevőjére is.

Hazánkban a csecsemőkori BCG-védőoltás 12-14 éves korig védi a fiatalokat a TBC-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik