Közélet

Holttest a gödöllői kastély parkjában

gödöllő (gödöllő, )
gödöllő (gödöllő, )

Egy 50 éves férfi halt meg.

Holttestre bukkantak a gödöllői királyi kastély parkjában – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az 50 év körüli férira szerdára virradó éjszaka találtak rá.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, a haláleset körülményeit vizsgálják, az ügyben közigazgatási eljárás indult.

Az MTI úgy tudja, hogy a hajléktalan férfi halálát kihűlés okozta.

Fagyás, kihúlés – erre ügyeljünk

Kezdődik a kihűlések szezonja – akinek a szomszédjában vagy ismerősei körében kispénzű, magányos, esetleg beteg, idős ember él, időről időre ellenőrizze, minden rendben van-e, hisz a kihűlések nagy százalékban lakáson belül történnek – de, mint ez az eset is mutatja, a szabadban töltött, akár alkoholmámor miatt félig öntudatlanul töltött éjszaka szomorú vége is lehet a fagyhalál.

Fagyhalálnak mondjuk, pedig általában kihűlésről van szó – a fagyás helyi természetű sérülés, égési sebhez hasonló jelenség, a bőr pirosodásával, hólyagosodásával jár. Felületes esetben a szövetek károsodnak csak (de az lehet olyan mértékű, hogy sebészi úton kell eltávolítani), súlyos esetben akár a csont is megfagyhat. A fagyott területet ne dörzsöljük (hóval sem), hanem 40-42 fokos vízben melegítsük fel.

A kihűlés a test vészes lehűlése, melynek az esetek 40-70%-ában halál a vége. A közkeletű vélekedéssel szemben nem csak fagypont alatti hőmérsékleten történhet meg. Kihűlésről beszélünk, ha a test hőmérséklete 35 fok alá megy. Hideg vízben percek alatt kihűlhetünk. A kihűlés egyik fázisában jelentkezik az ún. elrejtőzés, ami a téli álomhoz hasonló, ösztönös viselkedés: a kihűlőfélben lévő ember összehúzódik és elbújik valami félreeső helyre. A drog- és alkoholfogyasztás, a nagyon alacsony vércukorszint megkönnyítheti a kialakulását. Ha nem enyhe esetről van szó, kórházi kezelésre van szükség a veszély elhárításához.

Magány és szegénység: egyre többen hűlnek ki odahaza

Kihűlésben évente 200-230 ember hal meg Magyarországon, ez nyilván az időjárás függvénye is – 2009-ben 300-nál is többen haltak meg így, de 2007-ben 200 körül volt az esetek száma. Tágabb idősíkra vetítve már más a kép: a közterületen kihűltek száma nagyjából változatlan, de az otthonukban ez okból elhunytak száma folyamatosan nő az 50-es évektől kezdve. 2011-ben már az esetek 57%-a történt otthon, a négy fal között. (forrás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik