Közélet

Folytatódik Malina Hedvig kálváriája

Malina Hedvig (Malina Hedvig)
Malina Hedvig (Malina Hedvig)

A 8 éve megvert szlovákiai magyar lány ügyében új orvosszakértői vizsgálat lesz. Közben behívták a pszichiátriára is.

Az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lap adta hírül, hogy új hatósági orvosszakértői jelentés elkészítését rendelte el a Malina Hedvig ügyét felügyelő ügyész. A lap szerint ez azt jelenti, hogy nem tekintik már hitelesnek a 2009-ben készült jelentést, amelyben az állt, hogy Malina Hedviget nem verték meg, sérüléseit pedig önmaga okozhatta.

A pozsonyi Sme úgy tudja az új jelentésnek december 22-ig kellene elkészülnie, egy ortopéd orvos fogja majd elemezni Malina Hedvig sérüléseit, és magyarázatot kellene adnia arra is, miért voltak különbségek azoknak az orvosoknak az állításaiban, akik a diáklány megverésével kapcsolatban korábban vallomást tettek.

Újabb elmevizsgálat

Az új jelentést alig két héttel azután rendelték el, hogy az egykori diáklányt ismételten pszichiátriai kivizsgálásra idézték be arra hivatkozva, hogy kiderítsék, milyen elmeállapotban volt hedvig az őt ért támadás és a kihallgatások idején. A kétgyermekes családanya a múlt hétfőre kitűzött kivizsgálásra nem ment el, ügyvédje szerint azért, mert beteg gyermekeire kellett vigyáznia.

Még fennáll a hamis tanúzás gyanúja

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. Ez az eljárás máig nem zárult le, ennek keretében indítványozta az ügyészség korábban Malina Hedvig elmeorvosi kivizsgálását és most az új orvos szakértői jelentés elkészítését is.

Ugyanakkor 2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. Közleményében a pozsonyi kormány elismerte, a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik