Közélet

Földrengés nyírta ki az óriás gumikacsát

gumikacsa (gumikacsa)
gumikacsa (gumikacsa)

Felfújás közben kipukkadt az észak-tajvani Taojüanban egy óriás gumikacsa, Florentijn Hofman holland művész 18 méteres magas sárga játékállata egy november 10-ig tartó helyi képzőművészeti fesztiválon.

A százezreket vonzó látványosság a 6,3-as erősségű csütörtöki tajvani földrengésnek esett áldozatául: a rengés áramszünetet okozott, amelynek következtében leállt a kacsaszobrot tápláló légszivattyú, a gumikacsa pedig kezdett leereszteni. Az újrafelfújására tett pénteki kísérletek közben az erős széllökések miatt a gumiállat fara kipukkadt, ezért a szervezők a kacsakiállítás felfüggesztése mellett döntöttek.

Fotó: AFP/STR

Mivel a mintegy 10 millió forintba kerülő műalkotás megjavítása hét-tíz napig is eltarthat, Taojüan megye vezetése úgy döntött, hogy a dél-tajvani Kaohsziung várostól kéri kölcsön annak óriás gumikacsáját. Az ottani polgármester segítőkésznek mutatkozott, és közölte, hogy néhány napra ingyen kölcsönadják a saját kacsájukat, sőt segítenek a taojüani példány megjavításában is.

Az óriás gumikacsa hatalmas tömegeket vonzó látványosság Tajvanon: Taojüanban napi 100 ezer érdeklődő kereste fel október 26-i felállítása óta, Kaohsziungban pedig az ottani gumikacsa egy hónapig tartó kiállítása alatt 4 millió látogatót vonzott és 1 milliárd tajvani jüan (7,5 milliárd forint) üzleti hasznot hozott.

A dél-tajvani óriáskacsa leeresztve hever és karbantartás alatt áll Kaohsziungban azóta, hogy szeptemberben a közelgő Uzagi tájfun elől a szárazföldre menekítették.

Florentijn Hofman vízen úszó installációjából több, különböző méretű példány is készült, a 16,5 méter magas eredeti 2007 óta tartó világkörüli útján a világ kilenc országának 13 nagyvárosában fordult meg, május óta Hongkongban állomásozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik