Obudai-robbanas(960x640)(1).jpg (óbudai robbanás)
Közélet

Óbudai házrobbanás: korábban fizet a biztosító

Az Aegon Magyarország a hatósági eljárás befejezése előtt kifizeti a romba dőlt ház lakóinak kárát, így elkezdődhet a teljes helyreállítás, bár a házrobbanás oka továbbra sem ismert.

Mint írták, a munkálatok előrehaladtával a biztosító folyamatosan tölti fel a finanszírozási káralapot, a ház eredeti állapotának teljes helyreállításáig.

A III. kerületi Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban augusztus 7-én történt robbanás következtében az épület harmadik szintje és a fölötte lévő tetőtér is leomlott, az épületben így összesen 22 ember lakása vált lakhatatlanná. A mentőalakulatok a romok alatt két holttestet találtak.

Az Aegon Magyarország a gyors kárrendezés érdekében független igazságügyi szakértőt kért fel a kár nagyságának meghatározására, így elkerülhetővé vált a több hónapos várakozás, amely alatt a lakók nem kezdhették volna meg a helyreállítást.

A független szakértői vélemény a napokban készült el, így megkezdődhet a teljes kártalanítás. Az első fázis a szerkezetkész állapot helyreállításáig tart, majd ezt követi a belső munkálatokra szánt összeg kifizetése.

A biztosítótársaság azt is közölte, hogy az érintett lakóknak a robbanást követően azonnal kárelőleget folyósított a kiköltöztetéssel járó költségekre. A társasház részére pedig 5 millió forinttal kárelőlegkeretet nyitottak, amelyből folyamatosan finanszírozni tudják a helyreállítást.