Közélet

Életfogytiglanit kapott a fajgyűlő gyilkos Londonban

Pavlo Lapsin gyilkos (rasszizmus, )
Pavlo Lapsin gyilkos (rasszizmus, )

A 22 éves Pavlo Lapsin a nyáron megölt egy idős muszlim hívőt Birminghamben, és pokolgépeket robbantott angliai mecsetek közelében; minimum 40 évet kell börtönben töltenie.

Kapcsolódó cikkek

Lapsin, aki PhD-tanulmányai keretében egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozott Birminghamben, április 29-én, alig néhány nappal nagy-britanniai érkezése után három késszúrással az utcán megölte a 82 esztendős Mohammed Saleemet. Az idős ember, akinek 22 unokája van, a helyi mecsetből tért haza, és már háza ajtajában állt, amikor a támadás érte. Lapsin a bíróságon elmondta, hogy áldozatát nem ismerte, a gyilkossággal kifejezetten “a faji konfliktus szítása” volt a célja.

A dnyipropetrovszki illetőségű ukrán ezután három közép-angliai város, Walsall, Tipton és Wolverhampton mecseteinél pokolgépeket helyezett el, amelyek működésbe léptek, de hatóerejük nem volt nagy, és senki nem sérült meg.

Lapsint nem sokkal később biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították és őrizetbe vették. A vizsgálatot végző rendőrtisztek a londoni bíróságon elmondták, hogy az ukrán “készségesen” vállalta a terhére rótt bűncselekményeket, és a kihallgatásokon azt jelölte meg tettének okaként, hogy “ezek nem fehérek, én pedig fehér vagyok”.

Lapsin egyetlen motivációja a vizsgálatot vezető detektív szerint az volt, hogy “a fehér ember jobb mindenki másnál”.

A rendőrök Lapsin lakhelyén félig kész pokolgépeket és robbanószerkezetek készítéséhez használatos vegyszereket találtak, ami a nyomozók szerint egyértelműen arra vall, hogy az ukrán kiterjedt terrorhadjáratot tervezett.

Pavlo Lapsin kiemelkedő egyetemi tanulmányi eredményei révén vehetett részt az angliai PhD-gyakorlaton. Indulása előtt a brit sajtó beszámolói szerint Nagy-Britannia kijevi nagykövete is fogadta őt rezidenciáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik