Közélet

18 ember halálát okozta nálunk, Seattle-ben kapták el

Embercsempész (embercsempész)
Embercsempész (embercsempész)

Az amerikai hatóságok letartóztatták azt a bolgár férfit, aki 1995-ben egy pótkocsis kamionnal a román határon át illegálisan menekülteket szállított Magyarországra, akik közül 18 Srí Lanka-i állampolgár a levegőtlen, felforrósodott pótkocsiban megfulladt.

Az 58 esztendős Plamen Vladimirov Trifonovot Bulgáriában embercsempészéssel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg, és egy bíróság 2002-ben nyolcévi börtönbüntetésre ítélte. Az amerikai hatóságok azután tartóztatták le őt a múlt héten Kirklandban, Seattle elővárosában, hogy Bulgária kérte kiadatását. Trifonov hivatalosan kinevezett védőügyvédje elzárkózott az ügy kommentálásától.

Az eset annak idején hatalmas felháborodást keltett. A magyar rendőrség 1995. július 15-én Győr közelében bukkant az elhagyott, bolgár rendszámú kamionszerelvényre, melynek pótkocsijában 18 halottat talált. A szerelvényen összesen mintegy 40 illegális menekült utazott. A vontatóban lévő, életben maradt embereket az embercsempészek kiengedték, azzal, hogy megérkeztek úti céljukra, Németországba. A menekülteket a magyar határőrök röviddel ezután elfogták. Elmondták, hogy Románia területén szálltak a járműbe, s fejenként 800 dollárt fizettek az embercsempészeknek.

Trifonov, aki a tragédia után visszatért Bulgáriába, azt vallotta: Győr mellett vette észre, hogy utasai megfulladtak, és ijedtségében visszaindult Bulgáriába. Az embercsempész akcióban több bolgár állampolgár is közreműködött.
Nem ismeretes, hogy Trifonov hogyan kerülte el a rá kiszabott börtönbüntetés letöltését, és hogyan jutott az Egyesült Államokba.

Tények az embercsempészetről

Egy illegális bevándorló 5-8000 eurót is fizet, miközben semmi biztosítéka nincs, hogy sikeresen átjut a határon, és továbbjut voltaképpeni úti céljához: Németországba, Dániába Svédországba.

Ma az illegális bevándorlók 90%-a Szerbia felől érkezik.

Havonta fognak el kisebb-nagyobb csoportokat (Nagy Viktor Oszkár nemrég készített a témáról dokumentumfilmet), de a probléma az egész EU-t érinti: pár hete Lampedusa közelében süllyedt el egy Afrikából bevándorlókat szállító hajó, több mint 300-an haltak meg.

Az afganisztáni halálkonvoj

2001 novemberében az afgán háború végén a szövetséges erők 7500 foglyot szállítottak napokon át lezárt kamionokban. Egy kamionba 2-300 foglyot is bezsúfoltak. A pillanatok alatt levegőtlen kemencévé váló zárt konténerekbe kalasnyikovval lőttek szellőzőlyukakat az afgán katonák, megölve sok-sok rabot. Szemtanúk látták, ahogy a tankolni megálló teherautókból vér és egyéb testnedvek folytak ki. A halottak száma több ezerre tehető. A bűntett kivizsgálására 2009-ben tett ígéretet az Obama-kormányzat, eredményekről a mai napig nem hallani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik