bertrand cantat (bertrand cantat, )
Közélet

Mégis a francia rocksztár ölhette meg a magyar nőt

Bertrand Cantat francia rocksztár volt feleségét három évvel ezelőtt ölték meg.

Újraindította a nyomozást a bordeaux-i ügyészség a francia rocksztár volt felesége, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetőjének három évvel ezelőtti halála ügyében – értesült az Europe1 francia kereskedelmi rádió.

A nyomozók ismét megvizsgálják, hogy milyen körülmények között vesztette életét 2010 januárban a Noir Désir egykori frontemberének vol párja, egyben két gyermekének édesanyja. Három évvel ezelőtt a rendőrség azt állapította meg, hogy Rády Krisztina öngyilkos lett.

Előkerült egy felvétel

A rendőrség várhatóan több tanút újra kihallgat majd, köztük Francois Saubadu-t, a nő utolsó élettársát. Augusztusban ő kérte az eljárás újraindítását, miután a közelmúltban nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyből kiderült, halála előtt Rády Krisztina rettegett erőszakoskodó volt férjétől.

Yael Mellul, Saubadu ügyvédje szerint a 2009. július 3-án készült felvételen Rády Krisztina teljesen egyértelműen beszél volt férje kapcsán a fizikai és pszichikai erőszakról. Véleménye szerint a nyilvánossá vált üzenet “olyan új elem, amely teljesen más megvilágításba helyezi az öngyilkosság körülményeit”.

Aurélien Hamelle, az énekes ügyvédje szerint “az igazságszolgáltatás a média nyomása alá került”. A jogi képviselő nagyon meglepőnek nevezte a nyomozás újraindítását. “Sajnálatos, hogy az igazságszolgáltatás enged az olyan emberek által gyakorolt médianyomásnak, akik nem tudnak semmit, semmilyen legitimitással nem rendelkeznek, valamint semmibe veszik Rády Krisztina és Bertrand Cantat gyermekeinek érdekeit és Rády Krisztina szüleinek akaratát” – fogalmazott az ügyvéd az Europe1 rádióban.

A férj éveket ült

Rády Krisztina és a Noir Désir együttes frontembere 1993-ban Budapesten, a Sziget-fesztiválon ismerkedett meg. Házasságukból két gyermekük született: 1997-ben Milo és 2002-ben Alice. A házaspár nem sokkal lányuk születése után vált el, miután a rocksztár megismerkedett Marie Trintignant színésznővel. Rády Krisztina akkor került a francia média érdeklődésének középpontjába, amikor volt férjét 2004-ben nyolc évi szabadságvesztésre ítélte a vilniusi bíróság, amiért a színésznő halálát okozta egy verekedésben. A volt feleség a perben tanúként, majd Cantat bebörtönzése alatt is végig támogatta a francia rocksztárt, akit 2007-ben jó magaviselete miatt feltételes szabadlábra helyeztek, s ő visszatért a családjához.

A két évvel később készült, 7 perc 33 másodpercig tartó hangfelvételen a nő – aki nyilvánosan soha nem vádolta meg volt férjét – arról beszél, hogy nagyon fél Cantat-tól, aki megütötte, és szerinte őrült, az élete “pokollá” vált mellette.
Cantat volt felesége otthonában tartózkodott, de aludt, amikor a 42 éves nő öngyilkos lett. A férfit kihallgatta a rendőrség, de nem indult ellene eljárás. Fél évvel később feltételes szabadságvesztése lejárt, azóta teljesen szabad, mentes mindenféle igazságügyi ellenőrzéstől. Zenekara, a Noir Désir együttes – amely húsz éven át, az énekes börtönbüntetése előtt a francia alternatív rock egyik legmeghatározóbb zenekara volt – 2010 decemberében feloszlott.

Éli világát

Bertrand Cantat azóta visszatért a színpadra, új szólólemeze Horizons címmel november 25-én jelenik meg.

Ajánlott videó