Közélet

Enyhébb ítéletet akar a melegekre vadászó gyilkos

A férfi életfogytiglanra ítélték, 30 év után hagyhatja maga mögött a fegyházat - persze csak ha rászolgált.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a fiatalt, aki 2012-ben megölt egy homoszexuális gyógyszerészt. Előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés – ezekben mondták ki bűnősnek. A brutális gyilkos leghamarabb – feltételesen – 30 év múlva szabadulhat, emellett 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltották ők, mindezeken túl 484 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.


Itt ölte meg áldozatát (Fotó: Debreceni Törvényszék)

Vagy zaklatták, vagy maga is meleg lehetett

A bíróság indoklásában kitért a gyilkos hányattatott gyermekkorára, kiemelve: ez nem jogosítja fel őt arra, hogy gyilkosságot kövessen el. A szakértői véleményekre hivatkozva dr. Virágh Pál elmondta, két motiváció állhat a bűncselekmény mögött, a fiatal vagy szexuális zaklatás áldozata volt, vagy maga sem tudta eldönteni, milyen szexuális identitással rendelkezik. Utóbbi is okozhatott ugyanis feszültséget benne.

„Azért utálom a buzikat, mert buzik.”

Miután azonban korábbi szexuális sérelemről sem részletes beismerő vallomásában, sem a pszichológiai és elmeorvosi vizsgálat közben nem tett említést, vélhetően utóbbi miatt ölthetett. A tettes az eljárás alatt többször hangoztatta: „Azért utálom a buzikat, mert buzik.” A vádlottban egyébként már a  gyilkosság előtt egy évvel megfogalmazódott, hogy erőszakosan fellép a homoszexuálisok ellen, sőt a gyilkosságot követően is újabb homoszexuális férfiakkal vette fel a kapcsolatot.

A Debreceni Törvényszék szerint az aljas indok és az előre kiterveltség mellett a különös kegyetlenség is egyértelmű: az áldozat nyaki verőerét ért szúrás miatt 5-10 percen belül elvérzett, de a fiatal még áldozata szemébe is beledöfte a bicskát, mert „őt nézte”.

Úgy ébredt, hogy ölni fog

A fiatal 2012 augusztusában vette fel a kapcsolatot a homoszexuális gyógyszerésszel, akit debreceni lakásában több mint 20 késszúrással ölt meg. A gyilkosság reggelén döntötte el, hogy végezni akar valakivel. Hirdetés útján talált rá a későbbi áldozatra. Magához vett egy körülbelül 10 centiméter pengehosszúságú bicskát és elutazott Debrecenbe. Az idős férfit hidegvérrel ölte meg. Miután végzett áldozatával, egyszerűen hazautazott.

<
Több sms-t váltottak (Fotó: Debreceni Törvényszék)

A történtek egyáltalán nem zaklatták fel, nyugodt maradt, sőt, már a következő gyilkosságot tervezte. Újabb kiszemeltjére hasonló módszerrel bukkant rá, de őt már nem tudta megölni, a rendőrök ugyanis addigra beazonosították és elfogták.

Lesz folytatás

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt ért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett. Az előzetes letartóztatás fenntartását ugyanakkor mindannyian tudomásul vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik