Közélet

Nem a szülők ölték meg a mosógépbe záródott kínai gyerekeket

A szakértői vélemények és a boncolási jegyzőkönyv alapján minden kétséget kizáróan baleset történt, amikor két kisgyerek egy felültöltős mosógépbe zárta magát játék közben, és a centrifugáláskor meghalt.

A szeptemberben történt eset nagy port vert fel Kínában, s a tragédia magyarázatát, a testvérek halálának a szülők által ismertetett körülményeit az online közösség jobbára hitetlenkedve fogadta.

Ahogyan korábban is megírtuk a két- és hároméves lány otthon bújt bele a mosógépbe, miközben az anyjuk főzött, az apjuk pedig zenét hallgatott. A házaspár egyéves kisfia szintén a lakásban volt. A Csianghszi tartományi településen a szülők már hiába vitték orvoshoz lélekszakadva a megtalált gyerekeket, nem tudtak segíteni rajtuk.

Az ügy annak hatására kapott nagy nyilvánosságot, hogy valaki a szülőknek azt mondta: felmerülhet a mosógépgyártó felelőssége. Az érintett Haier cég, amely szakértőt küldött a helyszínre, azonban elhárította ezt.

A legfrissebb hivatalos közlés szerint a rendőrség nem talált olyan motivációt, amely a szülőket gyermekeik megölésére indította volna, bizonyítottnak látta, hogy mindkettőjüket szerették, a tragédia rendkívül megviselte őket. A kérdéses időpontban más nem jutott be a lakásba, az idegenkezűséget kizárták.

A vizsgálat során bebizonyosodott, ha töltve van a dob és lezárják a gép fedelét, a programválasztó gomb pedig a centrifugáláson áll, akkor a dob automatikusan pörögni kezd. A szakértők megállapították, hogy a gyermekek mellkassérüléseit, a szív leállását és a fulladást egyértelműen a gyors centrifugálás okozta.

A legveszélyesebb barátaink

Elvileg azért vannak, hogy megkönnyítsék életünk, olykor viszont tragédiát okoznak. Amerikában évente 22 ezer otthontüzet okoznak a hősugárzók, átlagosan 300 ember életét oltva ki. A osogatógépek leginkább a kisebb gyerekekre veszélyesek, sosem szabad felügyelet nélkül hagyni őket a konyhában. A botmixerek veszélyeit szinte említeni sem kell, annyira evidensek: az éles, és gyorsan forgó pengék nem kímélik az ujjakat sem. Még egy meghökkentő adat: a vasaló okozta égési sérülések 74%-a olyankor történt, amikor amúgy a gyerek felügyelet alatt volt! Ezért is érdemes megfogadni Vekerdy Tamás gyerekpszichológus tanácsát: anyák, ne vasaljatok, semmi értelme!

online surveys

Ajánlott videó

Olvasói sztorik