Közélet

Bödönből mentették ki a medvebocsot

A katasztrófavédelem bevetésére volt szükség ahhoz, hogy kiszabadítsák egy barnamackó bödönbe szorult fejét Szibériában.

A szorult helyzetbe került kölyökmedvére erdészek bukkantak rá a távol-keleti Primorszk-vidék rengetegében. A kétéves bocs valószínűleg elemózsia reményében kíváncsiskodott bele a bozótosban heverő alumíniumedénybe, amit alighanem felelőtlen vadászok dobtak el. A bödön szűk nyakán befelé még könnyen átcsusszant a feje, ám visszafelé már komoly akadályként merült fel a himalájai medvékre jellemző két nagy tányérfüle, és a tappancsaival sem talált biztos fogást a sima alumíniumon.

Az erdészek először önerőből próbálták megszabadítani a bocsot a vélhetően már napok óta viselt fejfedőjétől, ám a rémült állat vaktában is mindent elkövetett, hogy védje az életét, márpedig egy kétéves kölyökmackó karmai már ebben a korban sem lebecsülendő fegyverek, kivált ha közelharcra kerül a sor.

A drámai helyzetet végül a katasztrófavédelem speciális állatmentői oldották meg, akik altatólövedékkel tették ártalmatlanná a kapálózó jószágot, majd egy sarokcsiszolóval felnyitották a bödönt. Miután magához tért, a kiéhezett és -szomjazott kismedve köszönés nélkül faképnél hagyta a megmentőit, és egy pillanat alatt eltűnt a sűrűben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik