Közélet

Évekre börtönbe megy az érdi rendőröket összeverő banda

bíróság (bíróság)
bíróság (bíróság)

Egyikük hat, a többiek három évet tölthetnek a hűvösön - vagyis tölthetnének, a per ugyanis másodfokon folytatódik, miután minden érintett fellebbezett.

Meghozta ítéletét kedden a Budapest Környéki Törvényszék annak a bandának az ügyében, akik két évvel ezelőtt kíméletlenül összevertek két érdi rendőrt. A négyfős társaság egyik tagját – az elsőrendű vádlottat – összesen hat év börtönbüntetéssel sújtották, társai három évet kaptak hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmények miatt.

Brutális részletek

A járőröket 2011 októberében támadták meg. A csapat egy kocsmában töltötte az estét, majd autóba ültek és elindultak haza a másodrendű vádlott kocsijával. A rendőröknek feltűnt a hangoskodó, ittasnak tűnő társaság, ezért megállították őket. Az autót a harmadrendű vádlott vezette, elkérték a papírjait. A férfinál nem voltak iratok, ezért az egyenruhások felszólították őket, szálljanak ki a járműből. A másodrendű vádlott trágár szavak kíséretében tette mindezt, eközben ütésre emelte a kezét. Az egyenruhás társa – látva a férfi szándékát – kollégája és a támadó közé lépett, kezét az ittas utas mellkasára tette.

Az elsőrendű vádlottnak több sem kellett, megütötte a járőrt, majd korábban kezet emelő cimborájával együtt a földre rántották a főtörzsőrmestert. Előbbi férfin egy acélbetétes cipő volt, azzal többször is arcon rúgta a járőrt.

Ezzel egy időben a negyedrendű vádlott megragadta a másik egyenruhás karját, a harmadrendű vádlott pedig próbálta megütni. A rendőrnek sikerült hárítani a támadást, elővette a nála lévő gázsprayt és lefújta a párost, teljesen kiürítette a palackot. Ezután sikerült erősítést hívnia.

“Majd én lelőlek benneteket”

A másik két férfit ezalatt kitartóan bántalmazta kollégáját. A törzsőrmester előkapta szolgálati fegyverét, a harmadrendű vádlott azonban próbálta kicsavarni azt a kezéből. „Úgysem mertek lelőni, majd én lelőlek benneteket” – mondta. A járőrnek sikerült kiszabadítania a kezét, ezután gyorsan eltette a pisztolyt, attól tartott ugyanis, ha megszerzik, ellenük fordítják azt.

A rendőr ezután is próbált segíteni munkatársán, megragadta az elsőrendű vádlott pulóverét és lehúzta őt a főtörzsőrmesterről. A negyedrendű vádlott eközben őt próbálta megfékezni. Végül ő is földre került. Hárman estek neki, ütötték és rúgták.

Kollégája így lélegzethez jutott, felállt, ezúttal ő húzta elő szolgálati fegyverét és leadott egy figyelmeztető lövést. A támadókat ez nem hatotta meg. Újra elsütötte a fegyvert, a csapat csak ezután állt le. Ő is segítséget kért, az erősítés nem sokkal később megérkezett.

Törött orr, arccsont, kéz…

Az elsőként földre rántott egyenruhás egyebek mellett eltört az arcürege, a csontos szemürege, a keze és az orra is. Maradandó fogyatékosságot szenvedett. Társa könnyű sérülésekkel “megúszta”.

Folytatás másodfokon

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész és a vádlottak védői is fellebbezést jelenttettek be. Az első-, a másod- illetve a negyedrendű bilincsben hagyta el a tárgyalótermet, ők előzetesben vannak – tájékoztatott Budapest Környéki Törvényszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik