Közélet

Elvették gyermekeiket, mert kivonultak az „életből”

A két értelmiségi fiatal önellátó akart lenni, ez volt a bűnük. Nem mentek zökkenőmentesen a dolgok, de most mindenük megvan. Ennek ellenére nem kapják vissza a kicsiket.

Pintér Zoltán és Bettina nem átlagos házaspár. A nő nemzetközi jogásznak tanult, három nyelvet beszél, párja pedig geográfusnak készült. A szerelmesek azonban az egyetemen úgy döntöttek, kivonulnak a társadalomból, és egy tanyán élve biogazdálkodásba fognak. Önnfentartóak akartak lenni. Rossz ötlet volt, belebuktak. Nem bírták a kemény fizikai munkát és a gyereknevelést együtt. Ráadásul a nagyszülők sem a házasságot, sem az ideáikat nem támogatták. Egyre nagyobb lett a családi gyűlölet – hangzott el a Forró Nyomon szombat esti adásában.

Harcolnak és harcolnak

2010-ben Bettina szüleinél helyezték el a kisfiúkat ideiglenesen azzal, hogy nem megfelelőek a koszos, büdös házban a tanyasi körülmények a gyereknevelésre. A kicsit ekkor még édesanyja szoptatta. Azóta született egy harmadik apróság, takaros házban élnek, Zoltán dolgozik, az életük másról sem szól, minthogy megfeleljenek, hogy visszakapják a két kisfiút, pszichológushoz, pszichiáterhez is járnak. A gyámhatóság, a bíró, a nagyszülők azonban ezt nem akarják. A pár mellett áll a helyi gyermekvédelmi szolgálat, az illetékes pszichiáter szakértő, akik próbálnak segíteni, azonban őket nem hallgatták meg a bíróságon.

A szülők vesztettek

Második eljárásban már nem azt vizsgálták, hogy mik történtek a múltban, hanem azt, hogy a szülők jelenlegi állapotukban alkalmasak-e arra, hogy gyermekeiket neveljék. Az ügyben szeptember 09-én hirdette ki a bíróság az elsőfokú ítéletet.     Az ítélet szerint a gyermekek továbbra is a nagyszülőknél maradnak. A gyámhivatal nyert. A szülők azon túl, hogy nem kaphatják vissza fiaikat, mit több, alig láthatják őket, fizethetnek, nem is keveset. Visszamenőlegesen 800 ezer forint elmaradt tartásdíj, szeptember elsejétől havi 40 ezer forint, valamint összesen körülbelül 750 ezer forint perköltség – ennyi az annyi. A döntés nem jogerős, csak a múlt hónaptól fizetendő tartásdíj vonatkozásában határozta meg a bíróság az előzetes végrehajthatóságot. Ezzel a pár anyagilag is veszélybe került, pedig mindent megtettek, hogy „visszasimuljanak” a társadalomba.

Hetente fél nap

Zoltán és Bettina hetente egyszer hozhatja el gyermekeit, szombaton, mindössze fél napra. A nagyobb gyerekek így csak ekkor láthatják az időközben született testvérüket. Hiányoznak egymásnak, szeretnének mind együtt lenni.

A műsorból kiderült, a nagyszülők hallani sem akarnak arról, hogy az 5, és 3,5 éves kisfiúk többet láthassák a szüleiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik