Közélet

Kártalanítást kérhet a tévesen meggyanúsított kamasz

pénz (pénz)
pénz (pénz)

Persze csak ha be tudja bizonyítani, hogy valamilyen hátrány érte emiatt.

Kézrázás, nyilvános bocsánatkérés, vagy akár pénzbeli kompenzáció – elég sok lehetőség közül választhat az a 17 éves kamasz, akiről kiderült, mégsem ő okozta a Népkertben megvert 13 éves fiú sérüléseit, mi több, a közelben sem volt a támadás idején. De nem minden esetben. Bizonyítania kell, – persze ha akarja – hogy őt a történtek miatt valamilyen hátrány érte, például lejáratták azzal, hogy összefüggésbe hozták az üggyel, hogy az ország brutális támadóként ismeri az arcát, vagy például elvesztette a munkáját, barátait emiatt, és így tovább – magyarázta a Hír24-nek Magyar György, ügyvéd.  Hogy a tinédzsernek vannak-e efféle tervei, egyelőre nem tudni.

A rendőrök nem követtek el jogsértést

A szakember szerint azonban az ilyen esetekben kár volna bíróságra menni, a sérelmek peren kívüli megállapodással is orvosolhatók. Hozzáfűzte: a rendőrség azzal, hogy meggyanúsította a fiatal, nem követett el jogsértést, hiszen a tévedés lehetősége benne van a nyomozásban.

Attól függ, neki mennyit ér

Arra kérdésre, hogy általában mekkora összeget lehet ilyen esetben kérni, az ügyvéd azt mondta, azt az érintettnek kell megjelölnie, pontosabban neki kell mérlegelnie, szerinte mennyi pénzzel „válthatók ki” az elszenvedett – egyben bizonyatható – sérelmek.

Biztonsági kamerák igazolták

Ahogy arról a Hír24 elsőként beszámolt, nem azt a fiút keresték és kapták el a rendőrök a napokban, aki múlt szombaton megvert egy 13 éves fiút a XVII. kerületben. A rendőrség először személyleírást közölt a támadóról, egy napra rá pedig már névvel, fotóval köröztek egy 17 éves budapesti kamaszt. Az ügy rendkívül nagy port kavart, így nem csoda, a kép gyakoratilag végigsöpört az országon, beleértve a legnagyobb közösségi portált is.

A tinédzser kihallgatásán kitartóan tagadott, később kiderült, valóban nem volt mit bavallania: a kérdéses időben ugyanis egy budapesti bevásárlóközpontban volt, mozgását biztonsági kamerák rögzítették.

Miután fény derült az igazságra, az ügyészség utasítást adott, hogy a fiút engedjék ki az őrizetből. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig csütörtökön, késő délután közleményben tudatta, tovább keresik a tettest.

Riz Levente, Rákosmente polgármestere Facebook-oldalán azt írta, bízik benne, hogy a rendőrségnek mielőbb sikerül elfognia a valódi tettest. Emellett közölte, fenntartja a nyomravezetőnek felajánlott jutalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik