Közélet

Ügyészek kezében a gyilkos izsáki rendőrök

izsaki-rendorors(960x640)(3).jpg (izsák, rendőrség)
izsaki-rendorors(960x640)(3).jpg (izsák, rendőrség)

A kínvallatóknak egyebek mellett halált okozó testi sértés miatt kell felelniük.

Vádat emelt a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség az Izsáki Rendőrőrsön történt halálos kényszervallatás kapcsán.  Az egykori rendőrökről kiderült, korábban több embert is megvertek kihallgatás közben. A vádiratot az ügyésszég benyújtotta a Kecskeméti Törvényszékhez, méghozzá összesen négy személy ellen – tájékoztatott kedden Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője.

Órákon át ütötték

A vádiratból kiderül: az első- és másodrendű vádlott lopás miatt állította elő az áldozatot, hátrabilincselték a kezeit és az őrsre vitték, majd az egyik irodában leültették. Csukott ajtó mögött vallatták. A két egyenruhás csaknem két órán keresztül bántalmazta az áldozatot, hol együtt, hol pedig felváltva estek neki. Közben követelték, ismerje be a lopást. Ütötték a mellkasát, még akkor sem hagyták abba, amikor a megbilincselt férfi a székkel együtt a földre zuhant. Gumibottal is többször lesújtottak rá, az elsőrendű vádlott testszerte ütéseket mért rá a tonfával.

Ebben az épületben kínozták halálra (fotó:MTI

A férfi a számos sérülés mellett életveszélyes tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatörést szenvedett. Halálát a terjedelmes zsírszövet roncsolódása miatt kialakult zsírembólia okozta, pontosabban a fulladás, amit mindez kiváltott.

Négy másik „majdnem áldozat”

A vádiratból kiderül az is, az első- és a másodrendű – illetve egy alkalommal az első és a harmadrendű vádlottnak – nem ez az első ehhez hasonló akciója. Négy férfit állítottak elő más ügyek miatt januárban, februárban, illetve márciusban. Őket is bántalmazták, hogy vallomást tegyenek. Emiatt személyi szabadságuktól is megfosztották az érintetteket. Az elsőrendű vádlott mindezeken túl hamis papírokat állított ki, például arról, hogy meddig tartott a kihallgatás, illetve hogy szükséges-e kórházba vinni az előállítottat. Ők könnyű sérülésekkel hagyták el a rendőrőrsöt.

A negyedrendű vádlott ellen pedig azért emelt vádat az ügyészség, mert az egyik fent említett férfi bántalmazásánál jelen volt, de nem lépett fel erőszakoskodó kollégái ellen.

Ketten előzetesben, ketten szabadon

Az izsáki tragédia két okozója jelenleg is előzetes letartóztatásban van, két kollégájuk azonban szabadlábon védekezhet. A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség halált okozó testi sértés bűntettén kívül kényszervallatás, jogellenes fogvatartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntetteivel, továbbá könnyű testi sértés vétségével is vádolja az egykori egyenruhásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik