Közélet

Több évet kaptak a Jobbik-szimpatizánsokra támadó romák

sajobabonyi-romak(210x140)(1).jpg (sajóbábonyi romák)
sajobabonyi-romak(210x140)(1).jpg (sajóbábonyi romák)

Súlyosították a büntetéseket, az ítélet csak a másodrendű vádlott esetében nem jogerős.

A 2009-ben Sajóbábonyban Jobbik-szimpatizánsokra támadó romák mindegyikének a büntetését súlyosította hétfői határozatával a Debreceni Ítélőtábla. A vádlottak mindegyikét közösség tagja elleni erőszak és rongálás, a másodrendű vádlottat ezek mellett lőfegyverrel visszaélés, míg az ötödrendű közlekedés biztonsága elleni bűntett vádjában találták bűnösnek.

Az elsőrendű vádlott ifj. L. Elemért, mint különös visszaesőt 3 év 6 hónap helyett 4 év 10 hónap börtönbüntetésre, a másodrendű L. Józsefet 3 év 3 hónap helyett 4 év 4 hónap fegyházbüntetésre, a harmadrendű id. L. Elemért, mint többszörös visszaesőt 4 év helyett 5 év 4 hónap fegyházbüntetésre, a negyedrendű B. Győző Elemért 2 év 9 hónap helyett 3 év 10 hónap börtönbüntetésre, az ötödrendű L. Csabát 3 év helyett 4 év 4 hónap börtönbüntetésre, a hatodrendű L. Róbertet 2 év 6 hónap helyett 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, a hetedrendű L. Sándort 3 év 8 hónap helyett 4 év 10 hónap fegyházbüntetésre, míg a nyolcadrendű M. László Sándort 2 év 9 hónap helyett 3 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték.

2009 novemberében csaknem polgárháborús helyzet alakult ki a Borsod megyei Sajóbábonyban, miután a Magyar Gárda és a Jobbik lakossági fórumot tartott a településen. A helyi romák fenyegetve érezték magukat, ezért elszabadultak az indulatok. Az akkori események nagy figyelmet kapott epizódja volt, hogy a város egyik pontján „őrséget álló” romák botokkal, kapákkal és egyéb kéziszerszámokkal felszerelkezve megtámadtak egy arra járó kocsit, amit összetörtek, utasait pedig megtámadták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik