Közélet

Telefonbetyár tett keresztbe a vonaton utazóknak

A tűrszerészek reggel óta számos szerelvényt átvizsgáltak bomba után kutatva.

Az átvizsgálás befejeződött, robbanó anyagot nem találtak a tűzszerészek – tájékoztatott a rendőrség a hétfői bombafenyegetés kapcsán délután. Az ügyben közveszéllyel fenyegetés miatt indult eljárás, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A fenyegető 6 óra 58 perckor telefonált, a Keleti pályaudvaron lévő rendőrőrsöt hívta. Azt állította, bombát fog robbantani a Budapest-Nagykáta vasútvonalon. Emiatt tűzszerészek vizsgáltak át számos szerelvényt, minden érintett vonatot ellenőriztek és átvizsgálták a megállóhelyeket is.

Az érintett vonalon ezért képtenség volt tartani a menetrendet, a MÁV először 15-20, majd jelentős, 40-60 perces késésekről számolt be.

Szigorodtak a szabályok

Éppen szeptember eljesével módosult a szabálysértési törvény, amelynek az egyik leglényegesebb újítása, hogy  azokat, akik a segélyhívókat – a 104-et, a 106-ot, a 107-et valamint a 112-t „nem rendeltetésszerűen” használják, magyarán szórakozásból hívják a mentőket, a rendőröket, netán a tűzoltókat, súlyos bírsággal sújtják. A törvény nem csak a vicceskedők fejére koppint rá, büntetésre számíthat az is, aki trágár szavakkal illeti a hatóságot. A döntést azzal indokolják, hogy ezek a hívások megakadályozzák a valódi segélykéréseket.

A bírság összege ötezer és 150 ezer forint között mozoghat, és közmunkát is kiszabhatnak: 6 órától egészen 180 óráig. Ha valakit többször is rajtakapnak, azt súlyosbító körülményként értékelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik