Közélet

Lesz elég busz, ha leállnak a villamosok?

Szombaton kezdődik az 1-es villamos régen várt felújítása, örülünk. Nóra azonban aggódik, ő ugyanis a külső kerületekben azt tapasztalta, hogy a nyári villamosfelújítások idején egyes környékbeli buszjáratokon csak szóló buszok jártak, a tumultus elkerülhetetlen volt.

Nem tudom, hogy a probléma, amiről próbálok röviden beszámolni, mennyire általános, de szeretnék reális képet és magyarázatot kapni. A XVI. kerületben lakom, így napi rendszerességgel busszal utazom az Örs vezér teréig. A 276E, a 176E, vagy a 44-es és a 45-ös buszok jöhetnek szóba, esetleg a HÉV, ha jó idő van és nem kell sietnem sehová, van időm a HÉV megállóig legyalogolni.

A tavalyi, de az idén nyári nagy villamosfelújítások időszakában is szomorúan tapasztaltam, hogy itt, a külvárosban, ahol ugyan kevesebben laknak, de van néhány lakótelep, a fent említett járatokon ritkábban és csak szóló buszokat közlekedtettek. Hiába nem volt iskolaidőszak, a munkába és piacra igyekvők miatt nagy volt a tumultus.

276E_busz_(BPI-623).jpgFotó: Wikipedia

Olvastam, hogy idén ősszel elkezdődik végre az 1-es és a 3-as villamosok felújítása. Magát a hírt üdvözlöm, de aggodalommal nézek a felújítás elébe, hogy ez hogyan fogja érinteni a XVI. kerületi járatokat. Főleg úgy, hogy most iskolaidőszak van és két buszjárat eleve egy szomszédos kerületből jön. Már írtam ezzel kapcsolatban többször is a BKK-nak, de választ nem kaptam.

Ugyanakkor arra is kíváncsi lennék, hogy más külvárosi kerületekben mik a tapasztalatok. Tisztában vagyok vele, hogy a BKK buszok tekintetében járműhiánnyal küzd és két ilyen forgalmas villamosvonalat nem egyszerű ilyenkor pótolni. Ugyanakkor arra is gondolni kellene, hogy a külvárosokban is élnek emberek.

A nagy kérdés talán az, ha már ennyi időt kibírtak felújítás nélkül ezek a villamos vonalak, nem lehetett volna a jövő nyárig várni? Félek, itt a külvárosban jövő héttől még nagyobb lesz a káosz…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik