Közélet

Hoppon marad az online csalók áldozatainak csaknem fele

szamitogep(960x640)(13).jpg (számítógép, internet, )
szamitogep(960x640)(13).jpg (számítógép, internet, )

A bankok és online áruházak a felmérés szerint együttműködőbbek, ha kárrendezésről van szó.

Elméletileg van arra esély, hogy a bank segítségével vagy jogi úton a károsult visszaszerezze online csalással elszedett pénzt, ugyanakkor a Kaspersky Lab és a B2B International közös, Fogyasztói Biztonsági Kockázatokról” szóló felmérése azt mutatja, hogy a válaszadók 41 százaléka semmit nem kapott vissza az ellopott összegből. További 14 százalék már szerencsésebb volt, hiszen ők legalább egy részét vissza tudták szerezni, 45 százalék pedig visszakapta a teljes összeget.

A bankokkal és online áruházakkal könnyebb

A bankok és online áruházak a felmérés szerint együttműködőbbek az internetes fizetéseknél elszenvedett károk rendezésében az e-fizetési rendszerek kiszolgálóinál, amelyeknek ügyfelei közül csak mindössze 12 százalék kapott teljes kárpótlást az elszenvedett károkért, míg online bankolás esetén ez a szám már eléri a 15 százalékot. A felmérésben résztvevők közül, tízből egy válaszadó mondhatta magát szerencsésnek, amiért visszakapta, amit befizetett.

Nikolay Grebennikov, a Kaspersky Lab műszaki vezérigazgatója a legmodernebb vírusvédelmi eszközök és ezeken belül is a billentyűzethasználat másolását megakadályozó alkalmazások használatát javasolja a bajok megelőzésére.
Az online bankrendszereket célzó trójaiak az egyik legveszélyesebb rosszindulatú vírusok, hiszen a telepítés után azonnal, automatikus módon összegyűjtik az áldozatok számítógépén tárolt összes fizetési adatot, továbbá olykor az áldozatok nevében indítanak pénzügyi tranzakciót. A legfőbb probléma az, hogy ezek a trójaiak az operációs rendszerek legnépszerűbb alkalmazásainak sérülékenységeit használják ki, amelyen keresztül ha sikerül behatolniuk, a teljes számítógépet megfertőzik.

Védelem, védelem, védelem

Bár úgy tűnhet, hogy szinte reménytelen a trójaiak elleni védekezés, azonban mint mindenből, ebből is van kiút – hangsúlyozta a kiberbiztonsági szakember.

Léteznek a felhasználókat a trójai támadásoktól megvédő és víruskereső funkciójával ellátott olyan védelmi szoftverek, amelyek biztonságos böngészést tesznek lehetővé banki ás más online fizetési felületeken egyaránt. Erősen javasolt emellett a billentyűzethasználat lemásolását megakadályozó védelmi funkciók használata is – javasolja az online fizetések biztonságáért aggódó internet felhasználóknak Nikolay Grebennikov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik