Közélet

Zuschlag kijött a börtönből

zuschlag jános (zuschlag jános, )
zuschlag jános (zuschlag jános, )

Az egykori szocialista politikus hat év után, újságírók gyűrűjében hagyta el a fegyintézetet.

Hat év után kiengedték a börtönből Zuschlag Jánost. Az egykori MSZP-s országgyűlési képviselőt szerda reggel egy BMW várta a kecskeméti fegyintézet előtt. Újságírók hada fogadta, ám a volt politikus nem nyilatkozott senkinek.


Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. 2007 szeptemberében, egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg.

Nemlétező egyesületek, elnyelt milliók

A botrány lényegében egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálat után pattant ki még 2005 elején, de csak 2007 nyarára nőtte ki magát országos méretűre. Azután, hogy kiderült, a Zuschlaghoz kötődő alapítványok és egyesületek nem tudnak elszámolni állami pályázatokon elnyert pénzekkel. Elméletileg ifjúsági programokra, táboroztatásra költötték volna a tetemes összegeket, de a képzeletbeli palettán szerepelt diákújság szerkesztése, gyermek- és ifjúsági konferencia és különféle, fiataloknak szóló képzések is. Ezek az egyesületek nem működtek, csak azért hozták létre őket, hogy az érintettek hozzájussanak a vágyott milliókhoz.

A politikus nem tagadta bűnösségét, azt vallotta, az elnyert pályázati pénzeket a fiatal baloldal rendezvényeire, főként táboroztatásra fordították. Ezzel – cinkosaival karöltve – több mint hetvenmillió forint kárt okozott, bár ebből 50 milliót a politikus visszafizetett.

Papírhegyek a bíróságon

Zuschlag János és társai ellen 2008-ban emeltek vádat. A bíróságon igencsak méretes paksaméta landolt: százhúsz oldalas vádirat és nagyjából tizenötezer lapból álló nyomozati anyag. A politikusnak és további hét embernek különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalás, míg további nyolc vádlottnak csalás, bűnpártolás és okirat-hamisítás miatt kellett felelnie.

Mínusz két és fél év

Az ügyben 2010 tavaszán született meg az elsőfokú ítélet. Akkor – mint “főkolompost” – nyolc év hat hónappal sújtották. Az MSZP az ítélethirdetés után közölte, Zuschlag nem méltó a párt támogatására. Folytatólagosan elkövetett csalás részben társtettesként, részben felbujtóként, csalás bűnsegédként, Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, bűnpártolás és magánokirat-hamisítás, részben felbujtóként, részben bűnsegédként – ezekben mind bűnösnek találták, emellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

A másodfoktól az ügyész súlyosabb, míg a vádlott és védője enyhébb büntetést remélt. A jogerős ítéletet 2011 januárjában mondták ki. Zuschlag hat évet kapott, és a vagyonát sem kobozták el. Ugyanakkor a közügyektől egy évtizedre eltiltották. A Szegedi Ítélőtábla szerint az első fokon eljáró bíróság túl szigorú volt, ráadásul több ponton tévedett is. Ennek fényében más vádlottak is megúszták enyhébb büntetéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik