Közélet

Civilszervezetek szerint is hibázott a rendőrség Konyáron

konyár (konyár)
konyár (konyár)

Úgy vélik, ez bizony csoportos erőszak volt, ezért a rendőrségnek hivatalból meg kellett volna indítania az eljárást.

Hat emberi jogi szervezet – az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Háttér Társaság, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a European Roma Rights Centre –  fordult levélben a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a szeptember 5-i konyári eseményekkel kapcsolatban.

A beszámolók szerint a kérdéses napon a román-magyar meccsre tartó magyar ”szurkolók”  egy csoportja letért buszával az autópályáról, hogy a román határhoz közel fekvő település, Konyár általános iskolájának főleg cigány diákjait fenyegethessék. Szemtanúk szerint a társaság meglehetősen ittas volt, hangoskodtak, cigányoztak és  fenyegették az iskola diákjait. Az épületben dolgozó tanárok bezárták az ajtókat, a legkisebb diákoktól pedig azt kérték, bújjanak az asztalok alá.

A rendőrség az  események kapcsán közleményt adott ki, melyben azt írták, nem történt bűncselekmény, de még szabálysértés sem. A buszról valóban többen leszálltak, énekeltek, voltak, akik rá is gyújtottak. Az egyenruhások 26 embert igazoltattak a helyszínen, ezután a csapat elment – derült ki a tájékoztatásukból.

Az Amnesty International közleményében azt írja, azóta a NEKI és a TASZ munkatársai jártak a helyszínen, beszéltek szemtanúkkal, akik a fent leírtakat alátámasztották. A szervezet kitér arra is, hogy Konyár nem esik útba Debrecenből Bukarest felé haladva, le kell térni az országútról, ráadásul az iskola nem a település határában található. Úgy vélik, nem véletlen, hogy éppen ezt az iskolát vették célba, hiszen a diákok zöme roma és ebből az intézményből küldték el azt a tanárt, aki korábban romaellenes megnyilvánulásokat tett.

A szervezetek szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a buszról leszállt társaság tagjai közösség tagja elleni csoportos erőszakot, vagyis gyűlölet-bűncselekményt követtek el, ezért az eljárást a rendőrségnek hivatalból meg kellett volna indítania. Úgy vélik,  a rendőrség kettős mércét alkalmazva, ismételten nem lépett fel egy romák ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmény gyanúja esetén.

Néhány napja az Együtt-PM színében politizáló Szabó Tímea jelentkezett közleménnyel, mely szerint az ügy kezelésénél hibáztak a rendőrök, ezért azonnali vizsgálatot és az elkövetők megbüntetését követelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik