Közélet

Több száz védett madarunkat lőtték ki olasz vadászok

mezei poszáta (mezei poszáta)
mezei poszáta (mezei poszáta)

A tetemeket igyekeztek alaposan elrejteni. Az állatok eszmei értéke 32 millió forint.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal emberei a tompai határátkelőnél ellenőriztek két, egymás után érkező olasz kocsit a napokban. A sofőrök és utasaik is azt mondták, semmilyen bejelentenivaló áru nincs náluk. A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, ám mégis úgy döntöttek, tételesen átvizsgálják a járműveket.

A csomagokban semmit sem találtak, ám az első autó alvázán kiszúrtak három, csavarokkal rögzített fémtálcát. Ezekből összesen 316 védett madár teteme került elő.

A második kocsiban még ennél is több állatot igyekeztek „eltüntetni” az utazók. A NAV emberei összesen 401 tetemre bukkantak méghozzá a kocsi gyári üregeiben, valamint egy kutyaszállító ketrecben kialakított rejtekhelyen.

Fürjek, erdei pityerek, fitisz füzikék, guvatok, mezei poszáták és sárga billegetők tették ki a 717 tetemet számláló zsákmányt. A madarak eszmei értéke 32 millió forint. A pénzügyőrök a „szállítmányt” lefoglalták.

Az olasz sofőrök állították, minden, amit a pénzügyőrök a kocsikban találtak, a saját tulajdonuk. Természetkárosítás gyanúja miatt indult eljárás ellenük – tájékoztatott Suller György Attila, a NAV vám-és jövedéki szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik