Közélet

“A biciklis nem gyalogos, haló!”

Mindenkinek lehet rossz napja, hibázunk is olykor, de nem mindegy, miként reagálunk, ha erre felhívják a figyelmünket. András BKK-nak küldött levelét közöljük.

Jómagam rendszeresen igénybe veszem az Önök szolgáltatásait, és általában meg vagyok vele elégedve. A minap (2013. szeptember 6.) tapasztalt incidens viszont szerintem nem volt tűrhető, sem utas, sem közlekedő partner szempontjából.

114_volanosoldalakhu.jpgIllusztráció: volanosoldalak.hu

Az alábbi esetek történtek: 17:50 körül felszálltam a Szent Imre kórház megállónál a 114-es jelzésű, Baross Gábor telep felé közlekedő, a VT-Transmanhoz tartoz,ó HSJ-455 rendszámú MAN autóbuszra. Az első konfliktus az Etele út, Fehérvári út kereszteződésnél történt, ahol egy gyalogos-kerékpáros megosztott járda található. Az átkelő előtt világosan látható az elsőbbségadás kötelező tábla a kiegészítő táblával együtt a közúton közlekedők részére.

Ezen az átkelőn próbált egy kerékpáros család átkelni két gyerekkel, és mivel a busz a kanyar előtt lassított, joggal hihették (elsőbbségükkel együtt), hogy átkelhetnek. A hölgy lassan elindult, de a busz nagy sebessége miatt inkább visszább gurult. Erre a sofőr “úr” már kénytelen volt megállni és egy „A biciklis nem gyalogos, haló!” kijelentéssel átengedte a családot. A további út eseménytelen volt.

A Leányka utcai felüljárón viszont egy mentőautó jött a busz után jól hallhatóan. Bár szembejövő forgalom nem volt, a vezető inkább gázt adott, és nagy lendülettel jött le a hídról. A villamos átkelő előtt állt a szembe forgalom és várta mentőt, de ekkor ért oda a Budafok felé tartó 47-es villamos is, aki nem láthatta a szirénázó járművet, viszont meghallotta, így az átkelő előtt jóval megállt (amit lehetett látni a buszból is).

Mivel az autóbusz nagy sebességgel haladt, átért volna még a villamos előtt mögötte a mentővel, de legnagyobb megdöbbenésemre megállt a szemben álló autók előtt, minimális helyet hagyva a mentőautónak a kikerüléséhez. Végül sikerült elmennie mellette, az egyik mentős – jogosan – szólt is a valamit a buszvezetőnek, aki erre az egész utazóközönség előtt elkezdett hangosan f..zozni és b..megezni, meg hasonlóakat mondani, majd a szembe jövő két autós odaszólására – minthogy „Ilyenkor nem itt kéne megállni!” – hasonlóan reagált.

Miután a villamos elment – aminek a jöttére egy idősebb hölgy figyelmeztette -, az elöl ülő hölgy és egy úr is kulturáltan szóvá tették az előbbi esetet, a vezető velük is el kezdett veszekedni. Ez már sok volt nekem, így leszálltam a Leányka utcai lakótelep megállónál és átszálltam a 233E-re, egy nyugodtabb utazás reményében. Mindez történt 18:04 és 18:05 között.

Ezek után nem csodálom, hogy sokan bizalmatlansággal és gyűlölettel viszonyulnak a tömegközlekedéshez. Nem kívánom, hogy a hibás buszvezető veszítse el az állását, de kérném a BKK-t vagy a VT-Transmant, hogy legalább egy szóbeli figyelmeztetést kapjon az illető, mert neki is lehet rossz napja, viszont ez a stílus mindkét esetben életveszélyes volt.

Frissítés: 

A BKK és a VT-Transman az ügyben az alábbi tájékoztatást küldte:

A BKV Figyelőn “A biciklis nem gyalogos, haló!” címmel megjelent cikkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk. A VT- Transman az eset kivizsgálása során a gépjárművezetővel folytatott beszélgetést, amelyben a járművezető a cikkben megfogalmazott körülményeket nem ismerte el. Mivel a beszélgetés során azonban viselkedésében és szóhasználatában is agresszivitást tapasztaltunk, a járművezető munkaviszonyát a próbaidő alatt megszüntettük.

A Budapesti Közlekedési Központ és a VT-Transman is elvárja a járművezetőitől az udvarias magatartást, a nem megfelelően viselkedő dolgozóinkkal szemben pedig minden esetben a legsúlyosabb szankciót alkalmazzuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik