Közélet

Magyarországon fogtak el egy újabb rózsaszín párducot

Pink Panther (pink panther)
Pink Panther (pink panther)

A hírhedt ékszerrabló-banda újabb tagja Interpol-körözés alapján akadt horogra.

A montenegrói bűnöző elfogásáról az Interpol budapesti irodája értesítette a nemzetközi rendőrszervezet podgoricai hivatalát – idézte hétfőn a B92 belgrádi rádió-televízió a montenegrói rendőrség közleményét. A körözést az Interpol berni irodája adta ki a gyanúsított ellen.

A főként háborús múlttal rendelkező, balkáni férfiakból verbuválódott bűnbanda luxusóra- és ékszerüzletekre “szakosodott”. Számos vakmerő, látványos akciójuk volt szerte a világban. A csapat 1999 óta csaknem 340 luxusüzletet rabolt ki Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában és az Egyesült Államokban, együttes zsákmányukat 330 millió euróra becsülik. 2007-ben két autóval behajtottak egy dubaji bevásárlóközpontba és egy ékszerüzletbe, és kevesebb mint egy perc alatt 11 millió eurónyi értéket zsákmányoltak. Egy évvel később Párizsban a banda tagjai nőnek öltözve fosztották ki a Harry Winston belvárosi ékszeráruházat, 85 millió eurós kárt okozva.

Ausztriában júniusban hat feltételezett “rózsaszín párducot” ítéltek együttesen 42,5 év szabadságvesztésre három bécsi ékszerbolt kirablásáért.

Néhány hete a dél-franciaországi Avignonhoz közel, egy villában akadt horogra egy másik bandatag, egy montenegrói származású, de francia állampolgárságú férfi. A bűnöző néhány hónappal korábban szökött meg egy svájci börtönből.

A banda magját negyvenfősre becsülik, de a B92 szerint a teljes tagság létszáma elérheti a 220 főt. A Peter Sellers-féle, 1963-as legendás bűnügyi filmkomédiára utaló Rózsaszín Párducok nevet a brit nyomozók akasztották rájuk, miután – akárcsak a filmben – ők is arckrémes tégelybe rejtve bukkantak rá egy ellopott gyémántra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik