Közélet

Romagyilkosságok – már nem titkos a vizsgálati jelentés

romagyilkossag(210x140)(2).jpg (romagyilkosság, )
romagyilkossag(210x140)(2).jpg (romagyilkosság, )

A két támadásban is sofőrként ténykedő férfi tartótisztje több súlyos szakmai hibát is vétett.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) feloldotta a romagyilkosságokkal összefüggésben a korábbi Katonai Biztonsági Hivatalnál (KBH) végzett belső vizsgálatról szóló összegző jelentés titkosítását – közölte a Honvédelmi Minisztérium szerdán. Az iratot a HM a korábbi ígéretnek megfelelően megküldte a parlament nemzetbiztonsági bizottsága elnökének – tették hozzá.

A kormány honlapjára is feltöltött hétoldalas dokumentumban az olvasható: a vizsgálat alatt egyértelműen megállapították, hogy az utolsó két akcióban sofőrként résztvevő Cs. István  tartótisztjét szakmai mulasztás terheli. A KBH korábbi vezetése szakmai hibák sorozatát követte el.

Mint ismert, a Magyar Nemzet nemrégiben számolt be arról, hogy úgynevezett biztonsági kapcsolat volt a katonai elhárításnál a romagyilkosságok negyedrendű vádlottja között. A férfi egykori tartótisztje a szabályok szerint csak információszerzés miatt vehette volna fel a férfival a kapcsolatot. A romagyilkosságok miatt tizenhárom év fegyházra ítélt egykori katona – ügyvédje szerint – azért nem beszélt tartótisztjének a bűncselekményekről, mert féltette a családját társai bosszújától. Korábban a lap azt írta: Cs. István tartótisztje a főnökei utasítására tagadta le a nyomozók és a parlamenti vizsgálóbizottság előtt is, hogy a férfit beszervezték, illetve, hogy a találkozott vele a gyilkosságok idején.

A mostani honvédelmi vezetés már elismerte ezt. Belső vizsgálat is volt az ügyben. A lap azt írta, a tartótiszt több hibát is ejtett, megsértette a szolgálati szabályzatot, amely kimondja, hogy fedett tiszt nem tájékoztathatja magánéleti körülményeiről az informátorait. Cs. István viszont járt a lakásán és tudta a telefonszámát. A tartótiszt a szaktárca belső vizsgálata szerint számos információt nem dokumentált, jelentései a találkozókról hiányosak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik