Közélet

Vesztegetéssel gyanúsítják Újfehértó volt polgármesterét

korrupció (korrupció, )
korrupció (korrupció, )

A vállalkozónak kicsit helyre kellett pofoznia a település első emberének otthonát, cserébe ő újíthatta fel a temetőt, építhette a sportpályát.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője közleményében azt írta: a főügyészség debreceni regionális osztálya gyanúsítottként hallgatta ki – a tájékoztatásban nem teljes nevével említett – Tóth András, volt országgyűlési képviselőt és Újfehértó város egykori polgármesterét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

Eszerint a volt polgármester a város temetőjének rekonstruálására, valamint a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárás előtt abban állapodott meg egy kft. ügyvezetőjével, hogy amennyiben a családi házánál különböző munkálatokat – egyebek mellett faházépítést, térkövezést és kerítésfestést – ingyenesen elvégez, az ő cége nyeri meg a pályázatot. Így is lett, a cég gyerte el a kivitelezés jogát, és a polgármester otthonát is kipofozták körülbelül másfél millió forintból.

A faház építésében részt vevő asztalosmester azonban nehezményezve a tudomására jutott korrupciót, és a faház gerendái közé egy nejlonzacskóba helyezve beépítette a Kelet-Magyarország című újság 2008. november 29-én megjelent számának részletét, valamint egy kézzel írt feljegyzést. A nyomozás alatt  – ahogy Keresztes Imre fogalmazott – “az időkapszulát” a Központi Nyomozó Főügyészség a tanú vallomása alapján megtalálta, és miután kibontották a falból, bűnjelként lefoglalta.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a volt polgármestert a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével is meggyanúsították.
Tóth András a gyanúsítás ellen nem élt panasszal, és vallomást tett. A kivitelező cég gyanúsítottként kihallgatott ügyvezetője ugyanakkor panaszt jelentett be, és vallomást sem tett. Az ügyben folyik a nyomozás.

Tóth András 2006-ban nyerte el a polgármesteri tisztséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. Országgyűlési képviselő is volt, 2007 októberében kilépett a Fidesz frakciójából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik