Közélet

Még ha pipázna a kapitány…

Hej, Dunáról fúj a szél – és elviszi a kishajókról a dohányfüstöt. De még ez sem változtat azon, hogy a BKV hajójáratain – elvileg – tilos a dohányzás – hívta fel a figyelmünket Ákos. Elvileg.

Újra Budapesten jártunk és ismét nem hagyhattuk ki a BKV dunai kishajóit. Szerintem ez egy nagyszerű kezdeményezés, bár látva a hajókat nekem nem úgy tűnik, hogy a projekt igazán kiforrt volna, hogy finom legyek…

Most hagyjuk, hogy leharcolt sétahajókat közlekedtetnek, amikbe a ki- és beszállás kényelmetlen és amúgy is nehezen tudnak beállni a kikötőkbe – ezzel semmi újat nem mondok, tudják ezt az illetékesek is. Azt viszont talán nem, hogy milyen állapotok uralkodnak a fedélzeten. Számomra meglepő volt, hogy amikor a két gyerekkel a fedélzetre szálltunk milyen füst csapott meg. Nem a motor égésterméke, hanem dohányfüst.

hajo_cigi.jpg

A kapitány a hajókerék mögött pöfékelt – ha pipázott volna, még azt mondom, hogy dizájnelem – és az utasok is zavartalanul rágyújthattak a hajón, senki sem szólt rájuk. Az egy dolog, hogy engem zavar a dohányfüst, de tudtommal a törvény is tiltja és nem tesz kivételt a BKV hajók esetében sem. A dunai szél, mint természetes szagelszívó persze sok mindent orvosol, de ettől még az ember orrát facsarja a fedélzetet beterítő dohányszag, ami beitta magát a kárpitba, és bántja a szemét, amit lát.

Nem azt mondom, hogy a csikkek mindent elborítottak a fedélzeten, de a hanyagul kihelyezett hamutartó a nyílt láng használatát tiltó táblától mintegy másfél méterre mégiscsak hülyén veszi ki magát. Arról nem is beszélve, hogy a tányérkitevős kényszermegoldás nem sikerült valami esztétikusra, praktikusra meg pláne nem. Főleg úgy, hogy az utasok között sok a gyerek, akik tudvalevőleg minden ilyen dolgot érdekesnek találnak a szülők legnagyobb bánatára.

Szerintem elvárható egy tömegközlekedési eszközön, hogy ne kelljen cigifüstben utazni, de nekem még az is megoldás volna, ha a BKV dohányfüstös járatokat is üzembe állítana, csak ezt jelezzék előre, mert akkor nem arra szállok fel legközelebb a gyerekekkel.

Ha tetszett a bejegyzés, szavazz itt a BKV-Figyelőre a Goldenblog civil kategóriájában!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik