Közélet

Miért parkolhatnak a turistabuszok a buszsávban?

A folyamatos tiltakozások hatására, illetve az V. kerületi önkormányzat és a BKK közbelépésének eredményeképpen hamarosan eltűnnek a forgalmat akadályozó, a levegőt szennyező és a környék lakóit az őrületbe kergető, a Bazilika mögött parkoló turistabuszok a Bajcsy-Zsilinszky útról. A probléma azonban nem egyedi: mint arra Fourlier felhívta a figyelmet, a Rákóczi úton is hasonló a helyzet.

Egy olyan témával kapcsolatban írok neked, ami nem feltétlen a BKV (BKK?) hatásköre, de őket is érinti és hátha tudnak tenni valamit. Mostanában rendszeresen tapasztalatom, hogy a reggeli órákban (7 és 9 között) a Keleti és a Blaha Lujza tér között a Rákóczi úton, a turistabuszok a buszsáv kellős közepén parkolnak elakadásjelzővel, ott bonyolítják az utascserét, meg a bepakolást.

rakoczibuszsav_vezess.jpg

Fotó: vezess.hu

Emiatt a tömegközlekedés is jelentősen megakad, mert a BKV buszok kénytelenek kisorolni a normál sávokba, ahol általában amúgy is dugó van, majd miután kikerülik az ott parkoló buszt, sorolhatnak vissza a buszsávba, hogy be tudjanak állni a megállóba. Olyat is láttam, hogy a turistabusz olyan közel állt a megállóhoz, hogy a BKV-s járat nem tudott rendesen beállni.

Az autósoknak is ugyanúgy bosszúságot okoz, mert amíg a busz kikerüli a parkoló járművet, megakasztja az amúgy is lassan haladó kocsisort. A végeredmény az, hogy már kb. a Keletinél feltorlódik a forgalom, a BKV-s buszoknak megnő a menetideje.

Javítsatok ki, ha tévedek, de tudtommal az elakadás jelző nem arra való, hogy ahol éppen a sofőr kedve tartja, megálljon a járművel és a közlekedést akadályozva álljon meg a sáv közepén. Talán a forgalmisok (nem tudom pontosan, hogy hívják őket) reggelente arra mennének és felszólítanák az ott parkolókat, hogy álljanak el, egy idő után talán megtanulnák, hogy a buszsáv nem egyenlő a parkoló sávval vagy esetleg a rendőrséget is meg lehetne kérni, hogy néha nézzenek el reggelente a Rákóczi útra.

Ha bármi ötlet van, hogy egyszerű utasként mit tudnék tenni, szívesen veszem, de számomra felháborító, hogy emiatt reggelente a többszörösére nő a buszok menetideje.

Ha tetszett a bejegyzés, szavazz itt a BKV-Figyelőre a Goldenblog civil kategóriájában!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik